Književnost

Promovisana nova knjiga Ranka Pavlovića "Povratak u tačku"

Promovisana nova knjiga Ranka Pavlovića "Povratak u tačku"
Promovisana nova knjiga Ranka Pavlovića "Povratak u tačku"

BANJALUKA - Nova knjiga pisca Ranka Pavlovića "Povratak u tačku" promovisana je u četvrtak naveče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci RS u Banjaluci u prisustvu njegovih prijatelja, književnika, ali i poklonika dobre pisane riječi.

Pavlovićevo novo djelo, dotakavši se i njegovog sveobuhvatnog književnog stvaralaštva, posjetiocima su predstavili književnici Ranko Risojević i Stevan Tontić.

Risojević je naveo da Pavlovićeva poezija, kao mudra tvorevina koja je samu sebe stvarala, usavršavala, prevazilazila i pronalazila, predstavlja putokaz koji se stalno lomi između lirike i epike.

"Lomi se da bi tragao za čvrstom tačkom oko koje će stvarati koncentrične krugove smisla svog života. Ona izrasta iz potrebe da se shvati svijet, da se pogledaju sva čudesa i tajne iz blizne od koje se strepi, ali koja sudbinski privlači", istakao je Risojević.

Pavlović, čija su djela prevedena i na nekoliko svjetskih jezika, stvara i za najmlađe poklonike dobre knjige. Njegova priča "Plemeniti Hahaj i strašni Hehej" prošle je godine oživjela na daskama Dječijeg pozorišta RS, a ovaj pisac već godinama vjerno stvara literarna djela za mališane.

Poezija ovog autora podstiče na razmišljanje, a činjenica je da nikog ne ostavlja ravnodušnim. Kako to postiže, možda je najbolje pojasnio književnik Stevan Tontić.

"U Pavlovićevoj poeziji su i zavičajni motivi postali kosmički, svakodnevna pitanja - filozofska. U njoj se stabilizovala njegova lutajuća, nemirna i uznemiravajuća misao o svijetu i potraga za odgovarajućim, danas prepoznatljivim poetsko-jezičkim izrazom", zaključio je Tontić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije