Književnost

Promovisana nova zbirka poezije pjesnika Milana Rakulja

Promovisana nova zbirka poezije pjesnika Milana Rakulja
Foto: B. Brezo | Promovisana nova zbirka poezije pjesnika Milana Rakulja

BANJALUKA - Zbirka poezije "Razglednice iz Trećeg svijeta" pjesnika Milana Rakulja predstavljena je u srijedu naveče u Banjaluci, u Vijećnici Banskog dvora, a o zbirci su govorili recenzent Željka Avrić i autor, dok je moderator bila Marija Pejić.

Zbirku "Razglednice iz Trećeg svijeta" autor je, kazuje, pisao sedam godina.

"Riječ je o razglednicama koje nemaju ambiciju da putuju na druge, mnogi bi rekli, srećnije geografske destinacije i da prizivaju turiste u naše krajeve koji su mnogim situiranijim stanovnicima planete Zemlje egzotični, između ostalog, zahvaljujući raznim devijacijama društva. To su slike prikazane iz takozvanog iskošenog, poetskog ugla koje se tiču ovdašnjeg življa i prostora, a koje bi nekom u budućem vremenu mogle da posluže kao svjedočanstvo života danas i ovdje", rekao je pjesnik tokom promocije u Vijećnici.

Dalje je naveo da razglednice nemaju ambiciju da putuju kroz prostor, nego kroz vrijeme, sve dok ne postanu arhaične i dok junaci našeg doba, koje u neku ruku prikazuju i prokazuju, ne završe na smetljištu istorije.

"Tada će draž čitanja ovih pjesama vjerovatno biti veća. Kao što je nama draga naša sloboda kada čitamo misao Petra Kočića da se u ropstvu rodio, u ropstvu živio i u ropstvu vaime i umro, tako će vjerovatno i nekim budućim ljudima biti drago jer se nisu morali u zemlji u razvoju roditi, u zemlji u razvoju živjeti i u zemlji u razvoju vaime i umrijeti", kazao je Rakulj.

Svojom trećom zbirkom pjesama, kako je rekla recenzent Željka Avrić, Milan Rakulj je potvrdio dosljednost poetici aktuelnih tema.

"Svestan društvenog trenutka u kojem živi, istorijske neizvesnosti u kojoj je narod kojem pripada i zemlja u kojoj je, kroz vekovne društveno-istorijske potrese, različite nazive i uređenja i dalje nesigurno biti i opstati kao onaj koji misli i onaj koji stvara", navela je Avrićeva.

Kompozicije njegovih pjesama, dodala je, često imaju ukrštene planove ili oni teku paralelno, kao dvije priče.

"Subjektivno, intimno, lokalno, lirsko, ima svoju krajnost u objektivnom, opštem, globalnom, epskom, ali i dramskom. Jedan broj pesama liči na mali istorijski presek, ponekad ima zaokružen scenario, u većini je polazna tačka obris situacije, neka činjenica, istinit događaj. Služi se i slobodnim i vezanim stihom. Književno obrazovan, Milan Rakulj ne zanemaruje ni klasične forme, pa iako je sonet u ovoj zbirci prisutan u dva slučaja, podsećam da je Rakulj sa 25 godina već bio autor sonetnog venca u zbirci 'Gluvi putnik', za koju je 2010. dobio nagradu 'Stražilovo'", objasnila je Avrićeva.

Milan Rakulj rođen je u Livnu 5. decembra 1985. godine. Živio je u Glamoču do 1995. godine, da bi se nakon kraćeg boravka u Beogradu, Čačku i Kotoru, nastanio u Banjaluci. Tu je završio osnovnu i srednju školu, te diplomirao na Odsjeku za srpski jezik i književnost Filološkog fakulteta. Do sada je objavio zbirke poezije "Gluvi putnik" 2010. i "Poezija u kostima" 2014. godine, u izdanju "Brankovog kola" iz Sremskih Karlovaca. Treću knjigu "Razglednice iz Trećeg svijeta" krajem avgusta ove godine objavio je u izdanju "Glasa Srpske".

Promocija treće zbirke pjesama organizovana je u saradnji sa Kulturnim centrom Banski dvor, a pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

 

 

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije