Književnost

Promovisana publikacija "Almanah"

Promovisana publikacija "Almanah"
Foto: Srna | Promovisana publikacija "Almanah"

U Muzeju Kozare večeras je održana promocija publikacije "Almanah", koja predstavlja zbirku poezije, proze i nekoliko prevoda radova poznatih svjetskih književnika iz različitih epoha iz zatvora Kula u Bihaću 1915. godine.

Publikacija je nastala u saradnji sa Arhivom Republike Srpske i Udruženjem arhivskih radnika, a priređivači su Vedrana Adamović, muzejski savjetnik, i Borivoje Milošević, profesor Filozofskog fakulteta iz Banjaluke.

"`Almanah` koji večeras predstavljamo jedan je dokaz u prilog činjenici koliko je mladobosanska generacija imala širok pjesnički, umjetnički, kulturni značaj u istoriji srpskog naroda", rekao je Milošević.

Prema njegovim riječima, to je i dokaz da o mladobosanskoj generaciji nije rečeno sve, iako se u istoriografiji ovaj pokret tako percipira da o njemu nema šta novo ili epohalno da se kaže.

"Ovaj `Almanah` neće biti interesantan samo istoričarima, nego i profesorima srpskog jezika i književnosti, a od velikog je značaja za istoriju Prijedora i Potkozarja s obzirom na to da u njemu pronalazimo literarne radove Mladena i Sretena Stojanovića", rekao je Milošević.

Muzejski savjetnik Vedrana Adamović istakla je da je ovo logički nastavak prethodnog rada, budući da su u 2020. godini izdali publikaciju "Tuzlanski đački procesi braće Stojanović".

"Nekako smo otkrili da bi ovo publikovanje izvora, odnosno poezije, proze i prevodilačkih radova te tuzlanske grupe mogli da rasvijetle i približe stremljenja, očekivanja i nastojanja tih đaka koji su 1915. godine u velikom procesu osuđeni, kada govori o Sretenu i Mladenu na 10 i 16 godina zatvora", navela je Adamovićeva.

Ona je dodala da je "Almanah" nastao u zatvoru Kula koji se nalazio u Bihaću gdje su oni bili u istražnom postupku.

Večerašnja promocija dio je bogatog programa kojim je Muzej Kozare obilježio Međunarodni dan muzeja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije