Književnost

Promovisana zbirka pjesama "Gorski cvijet"

Promovisana zbirka pjesama "Gorski cvijet"
Foto: RTRS | Promovisana zbirka pjesama "Gorski cvijet"

U Kulturnom centru "Ivo Andrić" u Višegradu promovisana je zbirka pjesama "Gorski cvijet" autora Zorana Zoranovića iz Rogatice. Riječ je o zbirci zavičajne i ljubavne pjesme vezane za podneblje istočne Bosne.

Predstavljajući knjigu "Gorski cvijet", recenzent Rade Vučićević je istakao da je knjiga više vezana za leksiku i fonemiku, odnosno topografiju ovoga kraja, jer je jezik kojim se govori u predjelu istočne Bosne gotovo zaboravljen.

Tako će, kaže, za desetak godina biti potreban rječnik kako bi se razumjelo napisano u ovoj knjizi.

"Nevjerovatno je koliko je Zoranović znanja, umijeća i posvećenosti ispjevao na način na koji su pjevale naše bake i djedovi. Time je ova zbirka dragocijenija jer je najveća vrijednost jezik, koji je izvoran i originalan", rekao je Vučićević.

Pjesnik Milad Obradović ističe da je prošle godine pripemao antologiju "Rogatička pletenica" u koju je uvrstio sve pjesnike koji pišu u posljednjih 100 godina.

"Među njih sam uvrstio i tri Zoranove pjesme, što je bio zamajac da se krene tim ozbiljnije baviti. U zadnje vrijeme piše dosta i to je zaista lijepo",  kaže Obradović.

Zoran Zoranović do sada je napisao gotovo 500 pjesama, a u pripremi je još jedna zbirka rodoljubive poezije.

"Ima ljubavnih pjesama, rodoljubivih, socijalnih i dječijih. Sve se vrti oko prolaznosti, besmisla, a motivi su selo i grad", pojašnjava Zoranović.

Promociju knjige "Gorski cvijet" organizovali su SPKD "Prosvjeta" Višegrad, Kulturni centar i Narodna biblioteka "Ivo Andrić" te Društvo ljubitelja pisane riječi "Most" iz Višegrada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije