Književnost

Promovisane dvije knjige kratkih priča u Prijedoru

Promovisane dvije knjige kratkih priča u Prijedoru
Foto: Srna | Promovisane dvije knjige kratkih priča u Prijedoru

PRIJEDOR - Književnica Milanka Blagojević promovisala je večeras u Prijedoru knjige "Mandarinske patke" i "Nervus vagus i druge priče" - zbirke kratkih priča, raznovrsne tematike.

"Bavim se svakodnevnim životnim temama kao što su ljubav i strah od smrti, koje zaokupljaju običnog čovjeka. Smatram da je stvarnost najveća fantazija i da nema potrebe da tražim inspiraciju negdje drugdje", rekla je novinarima Blagojevićeva, koja je knjige promovisala u organizaciji Narodne biblioteke "Ćirilo i Metodije".

"Mandarinske patke" su njen književni prvenac, objavljen 2018. godine, a "Nervus vagus i druge priče" dvije godine kasnije, obje u izdanju banjalučkog "Imprimatura".

Direktor ove izdavačke kuće Boris Maksimović podsjetio je da je autorka dobila "Čučkovu nagradu", koju Narodna biblioteka "Branko Čučak" sa Han Pijeska dodjeljuje za najbolju prvu knjigu.

"To je bila i formalna potvrda kvaliteta za Milanku Blagojević i dokaz da njene knjige nisu ostvarile lijepu percepciju samo kod čitalačke publike, nego i kod književne kritike", rekao je Maksimović.

Književnica Tanja Stupar Trifunović je u recenziji prve zbirke "Mandarinske patke" istakla da je fascinantan način kako Blagojevićeva gradi priču uklapajući mozaično odlomke razgovora, svakodnevne situacije i ključna pitanja o životu, smislu, sreći, smrti.

"Njene priče imaju magijsku moć da jezu, strah i užas učine nježnijim, da im daju ljudsko i podnošljivo lice", napisala je Stupar Trifunović.

Banjalučanka sa adresom u Šamcu Milanka Blagojević diplomirala je na Filološkom fakultetu u Banjaluci na Odsjeku za srpski jezik i književnost. Piše kratke priče, koje je objavljivala u zajedničkim zbirkama mladih autora, književnim časopisima i na internet portalima, a dobitnik je i brojnih nagrada za svoj rad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije