Književnost

Promovisani "Memoari" prote Slavka Vujasinovića

Promovisani "Memoari" prote Slavka Vujasinovića
Foto: Srna | Promovisani "Memoari" prote Slavka Vujasinovića

U Kozarskoj Dubici promovisana je knjiga "Memoari" prote Slavka Vujasinovića, za koje je akademik Matija Bećković rekao da su jedno od najvećih čitalačkih uzbuđenja.

"Nekim slučajem u moje ruke je dospeo rukopis njegovih memoara i to je bilo jedno od mojih najvećih čitalačkih uzbuđenja", rekao je Bećković nakon sinoćnje promocije u Kozarskoj Dubici.

On je naveo da je vladika banjalučki Jefrem u svojoj uvodnoj riječi napisao da bi svaki Dubičanin trebalo da ima ove "Memoare" kao naslovnu knjigu, odnosno, kao jevanđelje.

"Ja sam ga otkrio i poredio sa protom Matijom Nenadovićem. I jedan i drugi nisu pisali memoare za javnost, nego za svoju decu", rekao je Bećković, navodeći da su memoari protu Matiju proslavili, a protu Slavka proslavljaju i tek će ga proslaviti.

Bećković je rekao da je veliki izazov, uzbuđenje i čast što se našao u rodnom mjestu Vujasinovića.

Drugo, dopunjeno i sinoć predstavljeno izdanje "Memoara" objavljeno je zahvaljujući Dubičaninu Zoranu Sinkiću, koji je sada i predsjednik Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Kozarskoj Dubici.

"Ova ideja nije od juče, traje dugo, više od pet godina, a mnogo je razloga, ponajviše želja da vratimo sjećanje našeg naroda na neke istorijske momente, tradiciju, kulturu. Jednostavno da shvatimo šta su naši preci doživljavali, kako su živjeli, patili", rekao je Sinkić.

On je dodao da će promocija "Memoara" prote Slavka Vujasinovića biti održana i večeras u amfiteatru Knežopoljske kuće u Knežici.

Načelnik opštine Kozarska Dubica Radenko Reljić je rekao da je od samog početka učestvovao u aktivnostima na pripremi ovog izdanja "Memoara".

"Opština Kozarska Dubica i ja lično smo podržali ovaj projekat i podržavaćemo ih i u budućnosti, te nastojati da širimo dobar glas o našem gradu, a pogotovo o ljudima koji su ostavili trajni trag u našoj istoriji", rekao je Reljić.

O "Memoarima" prote Slavka Vujasinovića i uticaju ovog rukopisa na njihovo stvaralaštvo govorili su književnik Rajko Lukač, fotograf i kolekcionar Milan Radulović, te Miodarag, unuk prote Slavka Vujasinovića.

U muzičkom dijelu programa u Domu kulture nastupila je vokalna solistkinja Milica Dosković.

Dubički prota Slavko Vujasinović, rođen 1880. godine, bio je jedan od najpismenijih Srba u Potkozarju tog vremena.

U turbulentno ratno vrijeme, od 1941. do 1945. godine, već i aktivni učesnik svih tadašnjih dešavanja.

"Memoari" prote Slavka Vujasinovića, nastali u periodu Drugog svjetskog rata, dijelom u tadašnjoj Bosanskoj, danas Kozarskoj Dubici, a dijelom za vrijeme njegovog izbjeglištva u Beogradu, vrijedan su doprinos izučavanju prošlosti ne samo potkozarskih Srba, već i Srbije i Beograda iz tog ratnog vremena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije