Književnost

Promovisani knjiga i zbornik u čast akademika Jovana Delića

Promovisani knjiga i zbornik u čast akademika Jovana Delića
Foto: Srna | Promovisani knjiga i zbornik u čast akademika Jovana Delića

Na Filozofskom fakultetu na Palama, u čast akademika Jovana Delića, promovisan je zbornik radova "Kultura, književnost i identitet", kao i njegova knjiga "Milutin Bojić - pjesnik moderne i vjesnik avangarde".

Jedan od govornika na sinoćnjoj promociji, docent na Filozofskom fakultetu Vladan Bartula, rekao je novinarima da je knjiga posvećena pjesniku Milutinu Bojiću kruna dugogodišnjeg bavljenja poezijom i poetikom profesora Delića, dok zbornik radova predstavlja njegov višedecenijski profesorski i naučni rad.

"Obje knjige su u izdanju Andrićevog instituta iz Višegrada. Publika je imala priliku da čuje neke važne stvari iz profesorove biografije, ali i o njegovom književnom i naučnom radu", naveo je Bartula.

Akademik Jovan Delić rekao je da za njega predstavlja izuzetnu čast promocija knjiga koju su priredili njegovi nekadašnji studenti koji su stasali do profesora.

"Velika je stvar na kraju životnog puta imati zbornik radova koji ima 55 autora i međunarodnog je karaktera. Tu su i radovi djece koju sam ja podigao, a veliko je zadovoljstvo vidjeti kako su napredovali i da me nisu zaboravili", istakao je Delić.

On je naveo da druga knjiga govori o Milutinu Bojiću i izrazio nadu da će do kraja života uspjeti da spoji neki prsten 20. vijeka i nastavi sa pjesnicima avangarde i pjesnicima druge polovine 20. vijeka.

"Manje-više tekstovi su urađeni. Nadam se da će ovi ljudi ovdje dati neku lijepu podršku ili energiju meni i mojoj časnoj starosti da izdržim u toj namjeri", rekao je Delić.

Promociji knjiga u čast akademika Jovana Delića prisustvovali su dekan Filozofskog fakulteta Draga Mastilović, profesori Katedre za srbistiku, kao i veliki broj studenata i profesorovih kolega sa ostalih katedri Filozofskog fakulteta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije