Književnost

Pratite nas na Google news

Propada rodna kuća Vladislava Petkovića Disa

Propada rodna kuća Vladislava Petkovića Disa
Foto: N.N. | Propada rodna kuća Vladislava Petkovića Disa
N.N.

Kuća slavnog srpskog pesnika Vladislava Petkovića Disa je pred potpunim urušavanjem. Država je prošle godine rodnu kuću slavnog pjesnika proglasila za znamenito mjesto, ali renoviranje kasni zbog imovinsko-pravnih odnosa nasljednika

Jedan od najpoznatijih srpskih pjesnika danas ima najružniju kuću u Srbiji, i to u rodnom Zablaću, kod Čačka.

Rade Radmilac je prvi komšija. Iako ga zna samo iz knjige, duboko žali za sudbinom slavnog pesnika, ali i njegovog doma.

Možda vas zanima

"Ovo je i od Boga sramota, i od naroda i od svega", smatra Radmilac. Zbog ruiniranog stanja u kakvom je Disova kuća, mještani su crvenjeli i pred nobelovcem Peterom Handkeom, koji je prije nekoliko godina došao na manifestaciju "Disovo proleće".

 Pitao je gdje se nalazi Disova kuća, jer je želio da je vidi. "Nas je bilo sramota, bilo nam je neprijatno da ga odvedemo i da vidi u kakvom stanju je kuća, pa smo rekli da je kuća daleko", priznala je mještanka Danka Šušić.

Čačani smatraju da je grad čija biblioteka i škola nosi ime velikog pjesnika dužna da spase njegovu kuću od propadanja, ali nerešeni imovinsko-pravni odnosi su zaustavili rekonstrukciju, za koju je grad Čačak izdvojio sredstva.

(B92)

 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije