Književnost

"Prosvjeta" ukazala na ugroženost ćiriličnog pisma

"Prosvjeta" ukazala na ugroženost ćiriličnog pisma
Foto: Ilustracija | "Prosvjeta" ukazala na ugroženost ćiriličnog pisma

Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva "Prosvjeta" u Bijeljini posljednjih godina koristi Dan slovenske pismenosti i kulture - 24. maj, kao priliku za organizovanje Dana ćirilice.

Na taj način "Prosvjeta" ukazuje na sve izraženije ugrožavanje ćiriličkog pisma i na mjere koje bi trebalo preduzimati da se ono zaustavi.

Kako ove godine nema masovnijeg okupljanja građana te time ni obilježavanja Dana ćirilice, iz bijeljinske "Prosvjete" poručuju da je očuvanje ćiriličkog pisma bitan segment očuvanja srpskog nacionalnog identiteta.

Prošle godine, za Dan ćirilice bijeljinska "Prosvjeta", u saradnji sa Tehničkom školom "Mihailo Pupin", organizovala je popisivanje firmi čiji su nazivi ispisani ćirilicom, a rezulati su bili poražavajući. 

Zbog toga, kažu u "Prosvjeti", aktivnosti na prikupljanju podataka o tome koliko se u Bijeljini poštuju zakonske odredbe o upotrebi ćirilice kao službenog pisma, treba nastaviti čim se za to steknu uslovi.

"Nas Srbe, kao i druge male narode, u civilizovnom svijetu mogu održati samo prave i trajne vrijednosti, a to su pravoslavna vjera, srpski jezik i ćiriličko pismo", ukazuju u bijeljinskoj "Prosvjeti".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije