Književnost

Publika u Banskom dvoru čitala poeziju Tanje Stupar Trifunović

Publika u Banskom dvoru čitala poeziju Tanje Stupar Trifunović
Foto: Borislav Brezo | Publika u Banskom dvoru čitala poeziju Tanje Stupar Trifunović

BANJALUKA - Program "Poeziju će svi čitati - čitamo poeziju Tanje Stupar Trifunović", održan je u utorak uveče u Crvenom salonu Banskog dvora u organizaciji Udruženja za promociju i popularizaciju književnosti "Imperativ".

Zaljubljenici u pisanu riječ, različitih životnih dobi i interesovanja čitali su poeziju Trifunovićeva u njenom prisustvu. Publika je bila u prilici da razgovara sa Tanjom o njenoj novoj zbirci "Zmijštak", koja je objavljena ove godine u izdanju "Arhipelaga", ali i o njenim ranije objavljenim djelima.

"Novi koncept programa 'Poeziju će svi čitati' podrazumijeva susret čitalaca i autora.  Zanimljivo je čuti kako drugi čitaju pjesme i kako ih doživljavaju. Bio je to jedan neposredniji doživljaj poezije i za čitaoce i za mene. Rekla bih da je ovakav koncept čitanja intimniji i prijemčiviji za publiku - prijatna atmosfera u kojoj svi čitaju poeziju i ona postaje poveznicom među učesnicima", kazala je Trifunovićeva. Do sada je u okviru ovog programa publika bila urednik, birala i čitala poeziju autora iz regiona, a ovaj put u "Imperativu" odlučili su da u fokusu bude poezija Tanje Stupar Trifunović.

Foto: Borislav Brezo
Foto: Borislav Brezo

"Na ovom čitanju poezije, jedan šarmantni gospodin je rekao da redovno podiže tri knjige u biblioteci i jedna je uvijek knjiga poezije. O ljekovitosti poezije možda trebamo više pričati, češće je čitati i cijeniti naše domaće autore. Večeras su se čitale Tanjine pjesme iz različitih perioda njenog života i  svako je imao svoju interpretaciju.  Čitanje poezije sigurno ima neko terapeutsku dejstvo, jer je bilo i suza i smijeha, a odabir pjesama za većinu vjerovatno nije bio slučajan. U ova  neinspirativna vremena, treba nam više poezije", kazala je akademska slikarka Sandra Dukić koja je učestvovala u prigramu i čitala Tanjinu poeziju.

Program "Poeziju će čitati svi" organizuje se pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije