Književnost

"Put u čitanku", nova knjiga za djecu Ranka Pavlovića

"Put u čitanku", nova knjiga za djecu Ranka Pavlovića
Foto: N.N. | "Put u čitanku", nova knjiga za djecu banjalučkog književnika

​BANJALUKA - "Put u čitanku" književno je djelo pisca Ranka Pavlovića upravo objavljeno u izdanju "Art scene", a riječ je o obnovljenom i proširenom izdanju zbirke kratkih priča za djecu "Jedna Priča i druge priče". O novoj knjizi za koju je kolor ilustracije uradila Lara Dorin, a recenziju napisao Stevan Tontić, Ranko Pavlović govorio je za "Nezavisne".

"Moja knjiga 'Jedna Priča i druge priče' prije nekoliko godina dobila je nagradu na konkursu Fondacije 'Fra Grgo Martić', pobrala izuzetno pohvalne ocjene žirija kao nešto sasvim novo i objavljena je u lijepom izdanju. Međutim, distribucija je zatajila, tako da se za nju vrlo malo zna. Ja sam je sada proširio novim kratkim pričama i 'Art scena' je odlučila da je objavi", otkrio je Pavlović.

Skrenuo je Pavlović pažnju i na sami sadržaj knjige.

"U najkraćem, jednoj priči je dosadilo da uvijek priča o drugima, poželjela je da i ona bude glavni junak ne jedne, nego više priča, da bude - Jedna Priča. Tako se u ovoj zbirci niže tridesetak priča o pričama, bajkama i basnama, a glavni junaci su same one, često i sa svojim junacima. Ovako objavljena sada će biti prisutnija na mnogo širem području, a vjerujem da su njenoj vrijednosti doprinijele i nove priče kojih nema u prethodnom izdanju", kaže Pavlović.

Poznati književnik ovaj put vrlo je zadovoljan izdanjem i ilustracijama u boji i vjeruje da će njegovo mišljenje dijeliti i čitaoci.

"Mladim čitaocima vjerovatno će se svidjeti inventivne ilustracije pjesnikinje Lare Dorin, tim prije što se izdavač odlučio da cijelu knjigu objavi u kolor štampi, pa su i ilustracije tako upečatljivije", ističe Pavlović.

Stevan Tontić u recenziji za knjigu navodi da je Ranko Pavlović izuzetno plodan i osvjedočeni pripovjedač i pjesnik za čitaoce svih uzrasta.

"Pavlović i ovdje pokazuje mnoge svoje spisateljske vrline. A u te vrline spadaju, prije svih, izrazita inventivnost i maštovitost ovih priča, njihova uvjerljiva motivisanost, klasična jednostavnost i stilska pročišćenost, s prisustvom poetskih i humornih svojstava govornog jezika, što ih čini zanimljivim i čitljivim u mjeri svake dobre, pa i vrlo poželjne lektire", zapisao je Tontić. Recenzent se dotakao i rečenice Rolana Barta istakavši da čitanje priča iz knjige "Put u čitanku" dovodi do, kako je to Bart govorio, "zadovoljstva u tekstu".

"A ono što posebno karakteriše književni postupak i stil Ranka Pavlovića u ovim pričama, koje većinom možemo svrstati u bajke, jeste to što je sam čin pričanja ili pripovijedanja podigao na ravan noseće, glavne radnje, a samu priču promovisao u svoju junakinju - u Priču pisanu velikim početnim slovom", zaključuje Tontić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije