Književnost

Ranku Pavloviću dodijeljena nagrada Akademije "Ivo Andrić"

Ranku Pavloviću dodijeljena nagrada Akademije "Ivo Andrić"
Foto: Ilustracija | Ranku Pavloviću dodijeljena nagrada Akademije "Ivo Andrić"

BANJALUKA, BEOGRAD - Svakom piscu čije djelo makar tračkom svjetla obasja nagrada uz koju stoji Andrićevo ime mora da zadrhti ruka dok ispisuje nove stihove ili prozne rečenice. Koliko mu takvo priznanje pričinjava zadovoljstvo, toliko ga podstiče na preispitivanje onoga što je stvorio i što stvara.

Ovo je za "Nezavisne" kazao Ranko Pavlović, književnik kome je u četvrtak veče u Udruženju književnika Srbije, obilježavajući 125 godina od rođenja čuvenog nobelovca, Akademija "Ivo Andrić" dodijelila nagradu za životno djelo. 

Odluku o nagradi donio je žiri u sastavu Predrag Bogdanović Ci, predsjednik, te Darinka Vučinić i Radomir Smiljanić, članovi, a pored banjalučkog književnika Ranka Pavlovića, za životno djelo takođe su nagrađeni i Jovan Zivlak iz Novog Sada i Svetozar Vlahović iz Prištine. Zivlak i Vlahović nagrađeni su za doprinos književnosti u svojim sredinama, dok u obrazloženju stoji da je Pavlović ovjenčan priznanjem "za ukupan doprinos savremenoj književnosti u Republici Srpskoj, naročito u domenu poezije i proze".

Pavlović je povodom ove nagrade kazao i to da je Andrić nepogrešiv putokaz, ne samo piscima, nego i čitaocima njihovih djela.

"Piscima poručujem da sa što većom odgovornošću koriste jezičko blago u iskazivanju misli i osjećanja, imajući stalno u vidu snagu jednostavnosti kojom je naš nobelovac vjerno slikao svijet i čovjeka u njemu, potvrđujući da literarno uobličen svijet može biti stvarniji od stvarnog svijeta", kaže Pavlović, dodajući da je Andić putokaz i za čitaoce jer na nepresušnom vrelu piščeve mudrosti oni izoštravaju svoj pogled na suštinska pitanja egzistencije.

Pri tome, nastavlja Pavlović, moramo imati na umu da je Andrić pisac kome se stalno moramo vraćati i izvlačiti prave pouke.

"Andrićevi upečatljivo izvajani junaci, mada smješteni u konkretno istorijsko vrijeme, nose u sebi obilježja svevremenosti. Mi ih i danas možemo lako prepoznati među sobom i pred savremenim piscima je da o njima stvaraju nova djela, trudeći se da se što više približe onoj univerzalnosti kojom odišu Andrićevi romani, pripovijetke i poetske refleksije čije se poruke, natopljene strogo kontrolisanim emocijama, duboko utiskuju u čitaočevo pamćenje", zaključio je Pavlović.

Ostala priznanja Akademije

Priznanje Akademije "Ivo Andrić", takođe za najbolju knjigu, dobili su Aleksandar Sredojević za istoriografsko djelo "Srpski patrijarh Dimitrije Pavlović", Miloš Đorđević za studiju "Nova knjiga o Andriću", Nebojša Jevrić i Miloš Janković za roman "Aveljov ožiljak".

Nagrada je dodijeljena i Radenku Popoviću za knjigu pjesama "Ajde studiraj", Miroslavu Kusmuku za knjigu pripovjedaka "Ispovijest", Aleksandru Čotriću za antologiju savremenog ruskog aforizma "Veliko u malom", Mariji Viktoriji za poetski roman "Rusokokosa", Radmili Pavlović za knjigu međužanrovskih tekstova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije