Književnost

Ratkoviću i Ćukoviću nagrada "Marko Miljanov"

Ratkoviću i Ćukoviću nagrada "Marko Miljanov"
Foto: wikipedia.org | Ratkoviću i Ćukoviću nagrada "Marko Miljanov"

​Nagrada "Marko Miljanov" Udruženja književnika Crne Gore danas je uručena Milenku Ratkoviću za knjigu "Čamac za žabe", a Aleksandru Ćukoviću za znakovitu zbirku poezije "Herostratov asistent".

Ceremonija uručenja održana je na Medunu, u godini kada Udruženje književnika Crne Gore proslavlja svoj 75. rođendan.

Odluku o ovogodišnjim dobitnicima jednoglasno je donio tročlani žiri - predsjednik Višnja Kosović, te članovi Perivoje Popović i Vladimir Č. Popović.

Ceremoniji uručenja nagrade, kojoj su prisustvovali brojni poštovaoci pisane riječi, nažalost, zbog svojih brojnih ljeta nije prisustvovao Ratković, ali mu je nagrada uručena tokom dana u njegovom domu u Baru.

Ratković je zahvalio za ovo priznanje i istakao izuzetno zadovoljstvo odlukom žirija da mu pripadne nagrada sa imenom "Marka Miljanova".

Ćuković je naglasio da je književno priznanje koje nosi ime Marko Miljanova za njega veliki i važan životni izazov, "nakrcan simbolima koje ni najveći umovi stasali pod ovim isječkom neba nisu uspjeli valjano otključati".

Predsjednik Udruženja književnika Novica Đurić istakao je da se knjigama gradi i čuva Crna Gora glasovitog vojvode Marka Miljanova, NJegoša i Stefana Mitrova Ljubiše, te da je nagrada "Marko Miljanov" ujedno svijetli putokaz budućim generacijama.

On je napomenuo da je konkurisalo oko 20 knjiga iz bivše Jugoslavije, jer je riječ o nagradi koju cijene svi misleći ljudi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije