Književnost

"Riječi koje žubore nadjačavaju napete strune"

"Riječi koje žubore nadjačavaju napete strune"
Foto: N.N. | "Riječi koje žubore nadjačavaju napete strune"

BANJALUKA - Tradicionalno muzičko-poetsko veče, jedan od centralnih događaja "Vezenog mosta", održano je u subotu uveče u Vijećnici kulturnog centra Banski dvor, u okviru 16. izdanja pomenute manifestacije, koja nosi naziv po knjizi Nasihe Kapidžić-Hadžić i koja je, uostalom, i posvećena ovoj pjesnikinji.

Tom prilikom proglašeni su i laureati nagrade "Nasiha Kapidžić Hadžić - Vezeni most", a priznanje je ravnopravno pripalo Muharemu Omeroviću, posthumno, i Biseri Alikadić, koja, nažalost, zbog bolesti nije mogla prisustvovati ovoj večeri.

Veče je nosila naziv "Klupa na kraju aleje", po zborniku poetskih radova iz edicije "Banjalučki žubori", koju uređuje Ismet Bekrić, banjalučki pjesnik sa adresom u Sloveniji. Bekrić je ujedno bio i moderator programa.

"Novu, već 21. knjigu 'Banjalučkih žubora' mogli smo početi 'teškim riječima' koje bi možda više odražavale našu svakodnevicu i nevjericu, naše strepnje i očekivanja; ali mi je, kao uglavnom i dosad, otvaramo riječima koje žubore i koje bi željele da svojom nježnošću nadjačaju povišene glasove, čije 'napete strune' treba da nas više ustraše nego smire i prepuste mirnim razgovorima, susretima, drugovanju. A grad, kao što je, bar tako ga se sjećamo, uvijek bila Banjaluka, otvoren, evropski, zajednički", kazao je Bekrić, obradovan jer su ovogodišnji dobitnici najvećeg banjalučkog priznanja - "Ključeva grada", prevodilac Kolja Mićević i zlatni olimpijac i mađioničar na rukometnom golu Abaz Arslanagić. Svojim prisustvom Arslanagić je i uveličao ovaj kulturni događaj.

Želimo povjerovati, zaključio je Bekrić, da se ovim priznanjima najavljuje i otključavanje onih vrata koja Banjaluku uvode u neko novo razdoblje stvaralaštva, međusobnih uvažavanja, prijateljstva, saradnje, dostojanstva.

Pored edicije "Banjalučki žubori", koja ove godine slavi 20 godina postojanja, tokom večeri predstavljen je i časopis "Šeher Banjaluka", koji u posljednjih deset godina objavljuje "Savez Banjalučana u Švedskoj". Tokom predstavljanja poezije muzičku pratnju na klaviru svirao je Muhamed - Braco Skopljak, a svoje stihove govorili su Ranko Pavlović, Sabaheta Hadžikadić i Šimo Ešić.

Ešić ove godine slavi 50 godina književnog rada i tom prilikom u šest knjiga objavljena su njegova izabrana djela za djecu i mlade. Naspram svojih knjiga, kao urednik izdavačke kuće "Bosanska riječ" iz Tuzle, on je u svojstvu izdavača predstavio i ostale knjige koje je pomenuta kuća objavila tokom ove godine. Posebna pažnja skrenuta je na novo ilustrovano izdanje knjige "Vezeni most" Nasihe Kapidžić Hadžić, a tom prilikom Ešić je istakao da su ove godine objavljene Nasihine tri knjige, a u pripremi su još tri.

Manifestacija "Vezeni most" trajaće do sutra uveče, za kada je najavljeno tradicionalno veče sevdaha. Veče počinje u 20 časova, u Velikoj koncertnoj dvorani Kulturnog centra Banski dvor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije