Književnost

Pratite nas na Google news

Rođendanska pjesma, ali i provokacije na Handkeovoj konferenciji za novinare

Rođendanska pjesma, ali i provokacije na Handkeovoj konferenciji za novinare
Foto: Tanjug/AP | Rođendanska pjesma, ali i provokacije na Handkeovoj konferenciji za novinare
Srna

Austrijski pisac Peter Handke izjavio je danas u Stokholmu da će u njegovom životu sve ostati isto nakon što uskoro primi Nobelovu nagradu za književnost.

Handke je danas u Švedskoj akademiji, u okviru višednevne ceremonije povodom dodjele Nobelove nagrade, održao konferenciju za novinare, koja je započela aplauzom većeg broja okupljenih novinara, javljaju "Večernje novosti".

Određeni broj izvještača je, zatim, spontano zapjevao rođendansku pjesmu, jer Handke danas, puni 77 godina, a austrijski pisac je odslušao i zahvalio.

Međutim, na konferenciji za novinare bilo je i provokacija, kada je Piter Mas sa američkog sajta "Intersept" zatražio od Handkea da "prizna genocid u Srebrenici", što je naljutilo čuvenog pisca, koji je istakao da je u Stokhlom došao zbog doprinosa koji je dao književnosti.

Mas je od trenutka kada je saopšteno da je Handke dobio Nobelovu nagradu, prednjačio u napadima na slavnog pisca.

Ipak, najveći broj novinara se danas na konferenciji u Švedskoj akademiji sa poštovanjem ponašao prema Handkeu i njegovom djelu.

Handke će sutra poslije podne održati govor na Akademiji, dok će mu nagrada, kao i svim laureatima biti uručena u utorak 10. decembra, na dan smrti Alfreda Nobela, kako nalaže ceremonija.  

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije