Književnost

Roman Stupar Trifunovićeve na njemačkom jeziku

Roman Stupar Trifunovićeve na njemačkom jeziku
Foto: N.N. | Roman Stupar Trifunovićeve na njemačkom jeziku

BANJALUKA - Roman "Satovi u majčinoj sobi" autorke Tanje Stupar Trifunović dobio je svoje izdanje i na njemačkom jeziku u izdanju "Eta Verlag" iz Berlina. Roman je na njemački jezik prevela Elvira Veselinović. Stupar Trifunovićeva je dobitnica Evropske nagrade za književnost, a u ovom romanu jedno od ključnih pitanja jeste položaj žena u patrijarhalnom društvu.

"Ovo je priča o majkama i kćerkama koja seže kroz nekoliko generacija, ali je i priča o životima žena u bivšoj Jugoslaviji, o njihovoj zapostavljenoj ulozi u velikim istorijskim preokretima, kao i o kulturnim stereotipima koji suviše često ignorišu ulogu žene. Uvijek aktuelno pitanje o ženi u patrijarhalnom društvu postavljeno je u ovom romanu ubjedljivo i na nov način", rekao je njemački izdavač najavljujući roman Tanje Stupar Trifunović.

Za roman "Satovi u majčinoj sobi" autorka je 2017. godine dobila Evropsku nagradu za književnost.

"Raduje me što je ova knjiga tu danas jer sam u njoj pokušala govoriti o ženama kroz generacije žena koje sam gledala oko sebe i koje su me inspirisale. Bilo je teško i bolno. Generacijama koje dolaze želim da bude lakše i da njihova iskustva manje bole i donesu im više radosti", rekla je Stupar Trifunovićeva o ovom romanu.

U središtu romana "Satovi u majčinoj sobi" jeste odnos majke i kćerke, ali i savremena žena u komplikovanom svijetu društvenih odnosa, moći i tabua. Prepun snažnih emocija, majstorskih opisa u kojima se zapliću ili rješavaju velike napetosti, roman Tanje Stupar Trifunović je neodoljiva i moćna priča o ljubavi i sukobljavanju, o razumijevanju i poricanju, o sudbinskoj upućenosti, ali ponekad i istinskoj udaljenosti. Novo izdanje romana Tanje Stupar Trifunović nedavno je objavio "Arhipelag".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije