Književnost

Rudan: Knjiga o slatkim i gorkim stvarima koje čine život

Rudan: Knjiga o slatkim i gorkim stvarima koje čine život
Foto: Tanjug/ Jadranka Ilić | Rudan: Knjiga o slatkim i gorkim stvarima koje čine život
Tanjug

BEOGRAD - Nova knjiga Vedrane Rudan "Puding od vanilije" zbirka je njenih kolumni koje prikazuju svakodnevni život, odnosno sitnice koje ga čine a kako i sama autorka kaže knjiga je o životu i svim onim slatkim i gorkim stavrima.

Zbirka kolumni koje je pisala u posljednje tri godine nosi naslov koji asocira na hranu i kuvanje, a spisateljica za koju je poznato da ne voli da kuva pojašnjava da je i kuhinja jedna od neizostavnih stvari onoga sto čini život.

"Knjiga je o životu i svim onim slatkim stvarima, ali i gorkim. Dakle, život nam je grickanje, gutanje, žvakanje, a knjiga je upravo o tome", rekla je Rudan za Tanjug.

Kaže da tim kolumnama poručuje sebi neku istinu, koja ne mora biti istina i to o ljubavi, djeci, mržnji politici i katoličanstvu, a ujedno prikazuje sliku vremena u kome danas živimo.

Književnica inspiraciju nalazi u svakodnevnom životu koji se stalno prepliće u sukobu između ljepote života i one crne strane koju sa sobom nosi.

"Vidim jabuku u cvatu, divim se njenoj ljepoti i tražim način da to uklopim u kolumnu koja govori o tome kako muž mlati ženu. To je nešto za moju dušu jer život vidim crno-bijelo pa tako o njemu i pišem", objašnjava Rudan.

Ne krije da je kroz život najviše "dotiču" mržnja, nasilje i potreba jednog ljudskog bića da povređuje drugo, jer je to, kaže, tema kojoj ne može da odoli.

"To je ono što me pogađa, saosjećam se sa žrtvom, a razumijem zločinca jer ih svakodnevno viđam i tako shvatam njegov poriv da silom nadoknadi činjenicu da nije ljudsko biće. Shvatam žrtvu koja nema snage da mu se odupre što me uvijek dovede u stanje žestokog bjesnila", rekla je Rudan.

Za svoju slobodu se, kako kaže, krvavo izborila, jer bez nje ne može da živi, a borba za nju predstavlja uživanje.

"Da mi neko oduzme slobodu umrla bih isti čas", ističe Rudan i dodaje da treba prepoznati sebe i uživati u životu.

Trebalo bi i znati šta hoćeš, kaže Rudan.

"Ako ti je lijepo da budeš rob, super, živi svoj zivot roba, ipak, ja sam se uvijek osjećala bolje u ulozi borca bez obzira na cijenu", dodaje ona.

Važnu ulogu u djelima književnice igra izmišljeni lik, unuk Kreša, jer, kaže, voli da piše o osjećanjima djece, a inspiraciju nalazi u unuci koju obožava.

Otkriva tajnu svojim čitaocima da je unuku, za koju kaže da je žena 25. vijeka i njena najveća inspiracija, pretvorila u dječaka kako bi je zaštitila jer zivimo u vremenu, kako kaže, gdje je sve izloženo, u kojem roditelji reklamiraju svoju nevinu djecu.

"Mnoge situacije su izmišljene, ali duh tog dječaka je duh moje unuke, ona je moja heroina", navela je Rudan.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije