Književnost

Sahrana Grozdane Olujić 21. marta u Aleji zaslužnih građana

Sahrana Grozdane Olujić 21. marta u Aleji zaslužnih građana
Foto: Arhiva | Sahrana Grozdane Olujić 21. marta u Aleji zaslužnih građana

Sahrana književnice i prevodioca Grozdane Olujić biće održana u četvrtak, 21. marta, u 11.30 u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju, saopštilo je sinoć Udruženje za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat".

Istog dana u 10 sati biće održana komemoracija u Udruženju književnika Srbije, navodi se u saopštenju.

U udruženju "Adligat" nalaze se biblioteka i dio lične arhive Grozdane Olujić.

Povodom njene smrti, Udruženje će u Muzeju srpske književnosti, koji je pod njegovim okriljem otvoren, prikazati posebnu izložbu rijetkih potpisanih prvih i stranih izdanja njenih djela, kao i dio knjiga sa posvetama drugih velikana ovoj književnici.

Grozdana Olujić rođena je 1934. u Erdeviku, gimnaziju je završila u Bečeju, a diplomirala je i magistrirala engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Prvi roman, "Izlet u nebo", objavila je 1958, a uslijedili su "Glasam za ljubav" (1963), "Ne budi zaspale pse" (1964), "Divlje seme" (1967), "Glasovi u vetru" i "Preživeti do sutra" (2017).

Objavila je i zbirke bajki "Sedefna ruža i druge bajke", "Nebeska reka i druge bajke", "Kamen koji je leteo", "Snežni cvet", "Jastuk koji je pamtio snove" i roman bajku "Zvezdane lutalice".

Olujićeva je decenijama zastupljena u domaćoj lektiri za osnovce, ali i u lektiri za studente komparativne književnosti na nekoliko američkih univerziteta.

Zbog visokih umjetničkih dometa proglašena je počasnim građaninom Osla i nosilac je danskog Viteškog ordena Daneborg.

Bezmalo sve njene kratke priče iz zbirke "Afrička ljubičica" uvrštene su u antologije širom svijeta (u Njemačkoj, Izraelu, Rusiji, Indiji, Engleskoj, Americi, Francuskoj…), a priča "Igra" nagrađena je na Konkursu za najbolju svjetsku kratku priču u Njemačkoj.

Pored svih najvažnijih domaćih nagrada - tri nagrade Zmajevih dečjih igara, priznanja "Politikinog zabavnika", "Mlado pokolenje2, "Zlatni leptir", "Stara maslina", NIN-ova nagrada, "Bora Stanković" za celokupno delo, Grozdana Olujić dobila je i nagradu Svjetske akademije za umjetnost i kulturu (World Academy for Art and Culture, USA).

Knjige su joj prevedene na 36 jezika.

Predajući joj Povelju za životno djelo Udruženja književnika Srbije 2004. godine, tadašnji predsjednik Slobodan Rakitić je istakao da je književno djelo Grozdane Olujić od izuzetnog značaja za srpsku kulturu i "baština srpskog naciona".

Bila je članica Udruženja književnika Srbije i Udruženja za kulturu, umetnost i međunarodnu saradnju "Adligat" kojem je poklonila svoju biblioteku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije