Književnost

Sahrana Isidore Bjelice u Aleji zaslužnih građana

Sahrana Isidore Bjelice u Aleji zaslužnih građana
Foto: N.N. | Sahrana Isidore Bjelice u Aleji zaslužnih građana

Srpska književnica Isidora Bjelica biće sahranjena danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.

Sahrana je planirana za 16.00 časova, a prethodno će u 12.00 časova biti održana komemoracija u maloj sali Centra "Sava".

Isidora Bjelica preminula u srijedu, 5. avgusta, u 52. godini, nakon višegodišnje teške bolesti i borbe sa kancerom jajnika.

- Borba moje majke je trajala skoro osam godina, a poslednjih meseci bilo je strašno teško. Isidora se borila za svaki dah, napustila nas je u Bolnici Sveti Sava - rekao je njen sin Lav Pajkić za TV Pink.

Isidora Bjelica rođena je 10. decembra 1967. godine u Sarajevu gdje je završila gimnaziju, dok je Fakultet dramskih umetnosti, odsjek dramaturgija, završila u Beogradu, gdje je i magistrirala.

Bjelica je objavila više od šezdeset knjiga, pedeset pod svojim imenom, a petnaest pod pseudonimom. Pisala je romane i pozorišne komade. Režirala je i film "Dorćol-Menhetn", dok je u pozorištu režirala "Sarajku u Beogradu" i komediju bivšeg supruga Nebojše Pajkića "Marhatana".

Dobitnik je dva Beogradska pobednika za književnost, dva Zlatna bestselera, Samsungove nagrade za kulturu, nagrada Gala pisac TV Politike 2002, Najvoljenije žene 21. veka, Karić nagrade za publicistiku i nagrade "Dragiša Kašiković" za publicistiku, nagrade za književnost studenata Sorbone i mnogih drugih priznanja za brojne humanitarne angažmane.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije