Književnost

Sajam knjiga u Beogradu: Klio i Laguna izdavači godine

Sajam knjiga u Beogradu: Klio i Laguna izdavači godine
Sajam knjiga u Beogradu: Klio i Laguna izdavači godine
Tanjug

Nagrada za izdavača godine 61. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga dodijeljena je danas ravnopravno izdavačkim kućama “Klio” i “Laguna”.

Nagrada za izdavački poduhvat godine pripala je, odlukom žirija, knjigama “Putopisi” Grigorija Božovića u izdanju Zavoda za udžbenike iz Beograda i “Srbija, gradovi, opštine, naselja” prof. dr Stevana M. Stankovića, koje su objavili “Službeni glasnik” i “Pravoslavna riječ”.

Najbolje dječije knjige su “Najljepše pjesme za djecu” Nenada Simonovića (“Tanesi”) i “Lola - pas detektiv” Une Babić (“Interpres”).

Nagrada za najboljeg izdavača iz dijaspore dodijeljena je suizdavačima JU Narodna univerzitetska biblioteka Republike Srpske i JU “Službeni glasnik” RS za izdavanje knjige “Petar Kočić - S planine i ispod planine i druga proza” i Književna zadruga srpskog narodnog vijeća Podgorica za djelo “Apoteoza srpskim guslama” Dejana Tomića.

Posebno priznanje za doprinos u oblasti nauke pripalo je djelima: “Hrišćanstvo i islam” Vladete Jerotića (Ars Libri, Beograd), “Mihajlo Pupin - najveći hrišćanin među naučnicima” grupe autora (Fondacija Mladen Selak i “Preporod”, Beograd) i “Hermeneutika kao politika” Stenlija Rozena (“Akademska knjiga”, Novi Sad).

Specijalno priznanje za knjigu dodijeljeno je knjizi “Venac od trnja za Danila Kiša” Milivoja Pavlovića (“Službeni glasnik”) i trotomnom izdanju “Vizantijsko nasleđe i srpska umetnost 1-3” grupe autora (Srpski komitet za vizantologiju, “Službeni glasnik”, Vizantološki institut SANU), dok je Specijalno przinanje za izdavača ponijela Narodna biblioteka “Stefan Prvovenčani” iz Kraljeva za ediciju “Povelja”.

Direktor “Lagune” Dejan Papić, zahvaljujući na nagradi, rekao je da je to priznanje za “očuvanje ljubavi prema čitanju i knjizi, za popularisanje onoga što nam je potrebno, a to je kontakt sa čitaocima”.

“Ovo nije nagrada jednom izdavaču, nego konceptu, etičnosti poslovanja, koja je privukla više od 200 pisaca koji bezbrižno objavljuju svoje knjige u Laguni, jer znaju da će im honorari biti isplaćeni i da će Laguna učiniti sve da se sazna za njihova dela”, kazao je Papić i podsjetio da se “Laguna” u martu na Londonskom sajmu knjiga našla među tri najbolja izdavača u svijetu.

Direktor “Klija” Zoran Hamović istakao je da je nagrada Sajma presudna za njegove saradnike, kolege jer im omogućava da vjeruju da to što rade ima smisla i da “društvo može da se popravi, da možemo da budemo djelotvorniji građani iako živimo u maloj zemlji pod velikim i različitim pritiscima”.

“Ti pritisci su ne samo na knjigu, nego i na našu glavu, a knjiga glavu čuva bolje nego čizma”, rekao je Hamović.

On je naglasio da je Sajam knjiga čarolija.

“Koliko god da govore da knjiga iz ovih ili onih razloga nestaje i da pogubno deluju neki faktori u društvu na nju, mi uvek dođemo ovde da pokažemo još jednom da to nije tako, da postoji lep put koji omogućava da budemo dobri čitaoci i pametni građani”, kazao je Hamović.

Odluku o nagradama donio je žiri Sajma knjiga u sastavu: prof. dr Dragan Simeunović (predsjednik), mr Milica Lilić, prof. Slobodan Kanjevac, Dragana Kovačević i Slobodan Zubanović, koji je razmotrio i ocijenio cjelokupnu izdavačku produkciju.

Nagrada “Bogdan Kršić” za najljepšu knjigu na Beogradskom sajmu knjiga dodijeljena je ediciji “Ars Tećne” Fakulteta za medije i komunikacije iz Beograda, u opremi Boruta Vilda.

Specijalno priznanje za mladog dizajnera pripalo je Jani Vuković za opremu knjiga izdavačke kuće “Arete” iz Beograda.

Odluku je donio žiri, koji su činili prof. Fakulteta primijenjenih umjetnosti Jugoslav Vlahović, doc. FPU Tijana Kojić i doc. FPU Olivera Batajić Sretenović.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije