Književnost

Salman Rušdi prvi put u javnosti nakon napada

Salman Rušdi prvi put u javnosti nakon napada
Foto: Twitter / Printscreen | Salman Rušdi prvi put pojavio u javnosti nakon napada

NJUJORK - Prvi put nakon napada nožem u SAD u avgustu prošle godine, koji ga je umalo koštao života, pisac Salman Rušdi ponovo se pojavio sinoć u javnosti u Njujorku na svečanosti američkog PEN-a.

Slavni romanopisac indijskog porijekla, naturalizovani Amerikanac koji živi u Njujorku, dobio je počasnu nagradu te organizacije čiji je bio predsjednik. Njegovo prisustvo nije bilo najavljeno i on se obratio uzvanicima kojih je bilo otprilike 700.

Američki PEN, organizacija koja se bori za slobodu izražavanja, nikad nije bila toliko važna, rekao je, kako se navodi u saopštenju te organizacije. 

"Terorizam nas ne smije terorisati. Nasilje nas ne smije odvratiti. Borba se nastavlja" poručio je Rušdi na francuskom, španskom i engleskom.

Rušdi je 12. avgusta prošle godine bio pozvan na književnu konferenciju u Čautaukvanu, gradiću u sjeverozapadnom dijelu države Njujork. U trenutku kada je uzeo riječ, na njega se naoružan nožem bacio mladi Amerikanac libanskog porijekla i izbo ga desetak puta.

Gledaoci i stražari savladali su napadača koji je odmah uhapšen, optužen i zatvoren u očekivanju suđenja. 

"Da nije bilo tih ljudi, danas sigurno ne bih bio ovdje. Bio sam meta tog dana, ali oni su bili heroji. Dugujem im svoj život" rekao je Salman Rušdi.

Njegov agent Endrju Vajli otkrio je u oktobru prošle godine da je Rušdi izgubio vid na jedno oko i da se ne može koristiti jednom rukom. Rušdi je u Njujorku nosio naočale s crnim staklom na jednom oku.

U februaru, kada je izašao njegov najnoviji roman "Victory City", pisac je za časopis "The New Yorker" u svom prvom intervjuu nakon napada rekao da ima mnogo problema s pisanjem i da pati od posttraumatskog stresnog poremećaja, prenosi "Avaz".

Rušdi živi od 1989. pod prijetnjom smrću koju je objavio Iran nakon izlaska njegove knjige "Satonski stihovi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije