Književnost

Samoubistva pisaca pod znakom pitanja

Samoubistva pisaca pod znakom pitanja
Samoubistva pisaca pod znakom pitanja

BANJALUKA - Sumnje u samoubistva pojedinih pjesnika, povezivanje njihove smrti sa političkim prilikama, zavjerenička teoretisanja, čini se ponekad su bolnija nego sama smrt.

Dotle se ponekad ide, da bi vjerovatno i sami pjesnici ustali iz grobova i ponovili obračun sa sobom na još upečatljiviji način samo da bi konačno zapušili usta onima koji bi da im djelo ospore.

Pjesnika Branka Miljkovića su sa svega 27 godina pronašli obješenog. A onda su usta zanijemila, a cvijet progovorio (o čemu je pisao u svojoj posljednjoj pjesmi). A potom je progovorio i svijet, o Udbi, o ubistvu, o namještaljkama, o jednom drvcu koje ne bi moglo da podnese Miljkovićevu tjelesinu, o noći u kafani "Kavkaz" na periferiji Zagreba, o svemu, samo da zataškaju smisao koji je Miljković baš u toj noći možda dotakao.

Koju deceniju ranije i samoubistvo Sergeja Jesenjina dovedeno je u pitanje. Smrt povezana sa političkim obračunom u kom je Jesenjin bio žrtva, a suicid insceniran, ne može poljuljati put kojim je Galina Benislavskaja krenula, ubivši se na njegovom grobu godinu dana kasnije.

Čak i da je Jesenjin sa ovim svijetom završio kao žrtva drugih, a ne sebe, nekog je ipak dotakla kob koju je on začikavao, slušajući kako mu na krevetu zbori Crni čovjek koji je želio da mu pokaže zakulisje života.

Nekoliko godina nakon što je ovaj Jesenjinov čin osudio Vladimir Majakovski, govoreći da mrzi sve ono gdje se smrt javlja i snuje i on se riječima "Ovo nije način (drugima ga ne preporučujem), ali ja nemam izlaza" suočio sa smrću.

Iako su sva ova tri odlaska ofarbana i sumnjom, ostalo je makar malo mogućnosti da je u pitanju suočavanje sa sopstvenim egom, a ne politički progon.

Džek London, potopljen u promile i riječi, nasukan na obale poroka, nakon dokučivanja svega onoga što slava nosi, prezrevši i sebe i ljudski rod, odlazi tiho. Po literarnom razboju je bio tako raznolike ljudske sudbine, a onda se bolestan i umoran obreo u svijetu obilja morfijuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije