Književnost

Sari Bosiljčić nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu

Sari Bosiljčić nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu
Foto: Srna | Sari Bosiljčić nagrada za najbolju glavnu žensku ulogu

Učenica Srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" na Sokocu Sara Bosiljčić /17/ dobila je prvu nagradu za najbolju žensku glavnu ulogu u kratkom dokumentarno-igranom filmu "Odustajanje nije opcija" na "Viva film festivalu" u Sarajevu.

Bosiljčićeva je rekla Srni da je film sniman na Sokocu sa srednjoškolcima uz pomoć mentora, u okviru filmske radionice za mlade "Viva škola filma" u kategoriji omladinski film u BiH.

Ona je navela da riječ o šestominutnoj filmskoj priči o djevojci koja uspješno igra fudbal, ali je sredina ne podržava zbog uvriježenog shvatanja da je to "muški sport".

Bosiljčićeva je rekla da je ideja za film potekla spontano i da je prihvaćena na sastanku sa profesorom Jadrankom Janković i grupom učenika sokolačkog srednjoškolskog centra "Vasilije Ostroški" koji su željeli da se predstave na najbolji mogući način, razbijanjem tabua i ustaljenih mišljenja o prihvatanju različitosti kroz priču o djevojci u maloj sredini koja dobro igra fudbal.

"Iako to ubjeđenje nije toliko izraženo u mom gradu, željeli sam na ovaj način skrenuti pažnju javnosti, da treba rušiti mit da je fudbal samo za muškarce", istakla je Bosiljčićeva.

Ona je dodala da je film kratka autentična priča u kojoj je pokazala šta zna sa fudbalskom loptom i uprkos predrasudama sredine u kojoj živi nastavlja dalje, uvjerena da "odustajanje nije opcija".

Ona je navela da joj ova nagrada znači mnogo, kao vid podrške u sportskom hobiju koji je odbarala, te dodala da joj je žao što nije mogla prisustovati dodjeli zbog putovanja u Njemačku.

Bosiljčićeva je rekla da voli fudbal od malih nogu, a od svoje 13. godine je igrala u Ženskom fudbalskom klubu Sokolac.

Ona danas igra u ŽFK Mladost u Rogatici i sa nestrpljenjem očekuje narednu utakmicu u Doboju.

Uvjerena je da će fudbal biti njen sport sve dok joj okolnosti budu dozvoljavale da igra.

Kratki dokumentarno-igrani film "Odustajanje nije opcija" snimljen je u okviru "Viva film radionice" sa srednjoškolcima na Sokocu i prikazan u zvaničnoj selekciji među 17 omladinskih filmova. Režiser ovog filma je Ana Vučak.

Peti "Viva film festival" održan je od 18. do 22. septembra u Sarajevu i u zvaničnoj selekciji prikazana su 94 filma u kategorijama, turizam, ekologija i religija i 17 omladinskih filmova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije