Književnost

Saši Radojčiću nagrada "Desanka Maksimović"

Saši Radojčiću nagrada "Desanka Maksimović"
Foto: RTRS | Saši Radojčiću nagrada "Desanka Maksimović"
Srna

Nagrada "Desanka Maksimović" za ukupan doprinos srpskoj poeziji za ovu godinu danas je u Beogradu uručena pjesniku, kritičaru i prevodiocu Saši Radojčiću.

To prestižno priznanje trebalo je da bude dodijeljeno tradicionalno u Brankovini, gdje je sahranjena čuvena pjesnikinja, ali je zbog virusa korona svečanost organizovana u atrijumu Narodne biblioteke Srbije, prenose srpski mediji.

Nagrada se dodjeljuje od 1994. godine za ukupan doprinos srpskoj poeziji, a Radojčić je, saopštio je žiri, pjesnik koji je autentičnim opusom uspješno sintetizovao filozofska znanja, sveopštu erudiciju i jednostavnost pjesničkog izraza.

Saša Radojčić (58) rođen je u Somboru, diplomirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu u Beogradu, a na beogradskom Fakultetu likovnih umetnosti predaje predmet Filozofija umetnosti.

Objavio je osam zbirki pjesama, pet knjiga kritika i ogleda, te pet teorijskih knjiga o filozofiji umjetnosti i pjesništvu.

Pjesnička nagrada "Desanka Maksimović" ustanovljena je 1994. godine, a prvi dobitnik bio je Ljubomir Simović.

Desanka Maksimović bila je pjesnik, pripovjedač, romansijer, pisac za djecu, a bavila se i prevođenjem, mahom poezije, sa ruskog, slovenačkog, bugarskog i francuskog jezika.

Objavila je oko 50 knjiga poezije, pjesama i proze za djecu i omladinu, kao i pripovjedačke, romansijerske i putopisne proze.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije