Književnost

Senka Kurt: "Golubije srce" zbirka prekrasnih priča

Senka Kurt:  "Golubije srce" zbirka prekrasnih priča
Senka Kurt: "Golubije srce" zbirka prekrasnih priča

Teško mi je izdvojiti neku posebnu knjigu, onu koja je u posljednje vrijeme ostavila utisak na mene, a često se vraćam nekim starim, davno pročitanim knjigama.

Razmišljam kako sam se promijenila, kako bih prije tih dvadeset-trideset godina mislila da je to baš ta knjiga, a danas iz neke druge perspektive otkrivam da svake godine, svakog mjeseca, gotovo stalno čitam baš TU, najbolju knjigu. No, evo... preporuke. Melinda Nađ-Abonji, knjiga se zove "Golubije srce". Neotkrivena Melinda koja, gle čuda, nema ni profil na Facebooku. Zbirka prekrasnih priča, vjerujem i autobiografija Vojvođanke koja je uspjela dobiti nagradu za najbolji roman na njemačkom jeziku prije četiri godine u Njemačkoj i Švajcarskoj. Melinda još piše, ali osim ovog "Golubijeg srca" ništa još ne nađoh prevedeno. Jedva čekam! Toplo preporučujem ovu njenu knjigu.

Posljednji film koji me oduševio je "Philomena" sa sjajnom, nenadmašnom, emotivnom, odličnom Džudi Denč. Ova glumica je u karijeri koja traje šest decenija osvojila pozorišne daske, te velike i male ekrane.

Riječ je o istinitoj priči nevjerovatnog zapleta, sjajne glume, preemotivnom filmu o grijesima Katoličke crkve u Irskoj, što je i dalje veeeelika tajna.

"Philomena" je obavezno gradivo kada je filmska oblast u pitanju.

Veoma važno pitanje je preporučiti muzički album. Šta bih preporučila? Ovisno od dana, sata, društva, raspoloženja... Evo, ovih dana Kaliopi i "Vučicu", pa zatim "Il Divo" uvijek, pa po preporuci mog sina soundtrack iz filmova "Shrek 1, 2 i 3".

 

Senka Kurt, odgovorna urednica RSG radija

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije