Književnost

Širom BiH obilježen Evropski dan jezika

Širom BiH obilježen Evropski dan jezika
Foto: Ilustracija | Širom BiH obilježen Evropski dan jezika

BANJALUKA - Evropski dan jezika, koji se na inicijativu Savjeta Evrope u Strazburu, počevši od 2001, obilježava svake godine na današnji dan, i danas je obilježen širom Republike Srpske i Bosne i Hercegovine, a posebni programi priređeni su u Banjaluci, Doboju i Srebrenici.

U to ime u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske (NUB RS) održano je čak 13 jezičkih radionica za učenike osnovnih i srednjih škola.

"NUB RS obilježavanjem Evropskog dana jezika svake godine nastoji da okupi veći broj škola jezika, instituta i kulturnih centara, kao i udruženja manjina. Stoga, ove godine na sajmu jezika imamo osam škola jezika i pet udruženja nacionalnih manjina", kazala je Ljubica Milekić, stručni saradnik za obradu stranih knjiga i koordinator aktivnosti Evropskog dana jezika.

Organizovanjem radionice za zainteresovane učenike za učenje stranih jezika juče je i u srebreničkoj Narodnoj biblioteci obilježen ovaj datum u okviru tradicionalne akcije "Septembarski dani knjige".

Radionici su prisustvovali učenici, koji smatraju da poznavanje više jezika predstavlja bogatstvo koje omogućava bolju komunikaciju među ljudima, lakše snalaženje u svijetu i brži dolazak do zaposlenja.

"Radionica je imala interaktivni karakter i pokazala je zainteresovanost učenika, jer poznavanje više stranih jezika predstavlja preduslov za lakše usvajanje novih znanja i kultura", rekla je bibliotekarka Violeta Radić.

Evropski dan jezika obilježen je i u Doboju, a na ceremoniji otvaranja govorio je i Gijom Ruson, ambasador Francuske u BiH.

"Često me pitaju koji je jezik EU? Uvijek odgovorim da je, u stvari, jezik EU prevod", rekao je Ruson, koji je pozvao mlade da upoznaju strane jezike zbog svih benefita u socijalizaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije