Književnost

Sjećanje na istaknutog bh. književnika: "Dani Isaka Samokovlije" u Goraždu

Sjećanje na istaknutog bh. književnika: "Dani Isaka Samokovlije" u Goraždu
Foto: Ustupljena fotografija | Sjećanje na istaknutog bh. književnika: "Dani Isaka Samokovlije" u Goraždu

GORAŽDE - Jubilarna 20. manifestacija "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom" u organizaciji Javne ustanove Centar za kulturu Goražde počinje danas u 12 časova polaganjem cvijeća na bistu ispred Doma zdravlja u Goraždu koja nosi ime Isaka Samokovlije.

Na ovaj način grad na Drini trajno čuva sjećanje na lik i djela jednog od najistaknutijih bh. književnika i humanistu, rođenog Goraždanina. 

Kako je saopšteno iz Centar za kulturu Goražde, manifestacija posvećena književniku čiji su prostori umjetničkog i humanističkog djelovanja bili Goražde, Sarajevo i Fojnica, biće upotpunjena i izložbom  u Zavičajnom muzeju Goražde pod nazivom "Sunce nad Drinom", a riječ je o djelima nastalim tokom Internacionalne likovne kolonije "Boje prijateljstva".

Ljubitelji književnosti u popodnevnim satima imaće priliku da slušaju poeziju Isaka Samokovlije u izvedbi članova Amaterske pozorišna scene Centra za kulturu Goražde.

Manfestacija se nastavlja u februaru kada će biti objavljen javni poziv za literarne radove u prozi ili poeziji za učenike osnovnih i srednjih škola, ali i građane sa područja BPK Goražde, Kantona Sarajevo, Fojnice, ali i BiH.

Kako su pojasnili iz Centar za kulturu Goražde, u aprilu je planiran kviz znanja za učenike osnovnih i srednjih škola o temi "Život I djelo Isaka Samokovlije", dok će u maju izložba djela likovne kolonije "Boje prijateljstv" pod nazivom "Goražde i Drina u očima prijatelja" biti otvorena u galeriji Novi hram u Sarajevu.

Manifestacija "Dani Isaka Samokovlije - Sunce nad Drinom" biće završena u avgustu, kada će učesnici Internacionalne likovne kolonije "Boje prijateljstva" slikati o temi Drina u književnom opusu Isaka Samokovlije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije