Književnost

Sjećanje na mrtve i poštovanje za žive pjesnike

Sjećanje na mrtve i poštovanje za žive pjesnike
Sjećanje na mrtve i poštovanje za žive pjesnike

Nakon što je pjesnik Radomir Andrić u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima u petak otvorio 45. "Brankovo kolo", protekla tri dana, u okviru ove manifestacije na različitim lokacijama, obilovala su bogatim programom.

Na vrhu Stražilova, u subotu u jutarnjim satima, pjesnik iz Negotinske Krajine Vlasta Mladenović po tradiciji položio je cvijet i zapalio svijeću na Brankovom grobu. Mladenović je održao kraće slovo o Branku, naglasio njegovu mladost u poeziji, i rekao svoju pjesmu posvećenu velikom pjesniku srpskog romantizma.

Potom, podno Stražilova, kod "Brankovog čardaka", a uz spomenik Branku (rad Jovana Soldatovića) podignut 1974. godine povodom 150. godišnjice pjesnikovog rođenja, svečano su uručene ovogodišnje prestižne nagrade "Stražilovo" Ranku Čolakoviću, Goranu Šauli i Jeleni Stajić. Laureati su govorili o Radičeviću i otvorili takozvani pjesnički miting na kome je učestvovalo preko 20 pjesnika na čelu sa Stevanom Tontićem.

U večernjim satima u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu laureati su nastupili na zajedničkoj pjesničkoj večeri. Stihove Branka Radičevića govorili su dramski umjetnici: Marija Đan, Viktorija Palfi i Danilo Brakočević. Na kraju, u kultnoj rubrici "Pesničko natpevavanje" poetski megdan imali su Radovan Vlahović i Milan Rakulj. U nedjelju, u centru Sremskih Karlovaca, održan je 29. pjesnički turnir u šahu, jedinstven u svijetu, a po ugledu na Branka Radičevića koji je "vešto i brzo povlačio šahovske figure". Prvo mjesto, bez izgubljene šahovske partije, osvojio je Slobodan Terzić, kojem je pripao bogat komplet knjiga "Brankovog kola".

Današnji dan protekao je u programima sjećanja posvećenim pjesnicima Ivanu V. Laliću i Vesni Parun, koji su u decenijama iza nas između ostalih obilježili rad "Brankovog kola".

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije