Književnost

Skroman i nenametljiv, a iza sebe ostavio oko 150 knjiga

Skroman i nenametljiv, a iza sebe ostavio oko 150 knjiga
Foto: N.N. | Preminuo pjesnik za djecu Đuro Stipanović

MRKONJIĆ GRAD - Pjesnik za djecu i književnik Đuro Stipanović iz Podbrda, kod Mrkonjić Grada, autor blizu 150 knjiga poezije, preminuo je u subotu u rodnom kraju u 84. godini.

Njegov kolega Ranko Preradović Deda za "Nezavisne novine" kaže da je Stipanović bio jedini pjesnik seljak u ovdašnjoj književnosti.

"Đuro Stipanović, jedini pjesnik seljak u Udruženju književnika Bosne i Hercegovine, odnosno sada u Udruženju književnika Republike Srpske, može se slobodno reći, bio je potpuno samouk. Rekao bih - kao oni čuveni francuski slikari koje su nazvali naivci, a oni uopšte po slikarstvu nisu bili naivci. Tako i naš Đuro. Napisao je desetine hiljada pjesama, objavio preko stotinu knjiga i od tih stotinu knjiga skoro polovina je prošla kroz moje i Stevkine (Stevka Kozić Preradović) ruke", kazao je Preradović, koji je često bio recenzent Stipanovićevih knjiga.

On ga pamti kao izvornog pjesnika.

"Stevka i ja smo priredili jednu njegovu knjigu izabranih pjesama koju je objavilo 'Zmijanje' i nadam se da je to nešto što danas mnogo znači. Mi smo ga voljeli jer je bio izvoran, čist, nepatvoren pjesnik, baš onakav kakvi bi trebalo da budu pjesnici", istakao je Preradović.

Ranko Pavlović takođe se Stipanovića sjeća kao vrlo zanimljive pojave u savremenoj srpskoj literaturi za djecu.

"Duboko me dirnula vijest da se u nebesku čitanku preselio Đuro Stipanović. Tišeg, skromnijeg, samorodnijeg pjesnika nisam sreo. Drago mi je što sam jednom sačinio njegov izbor poezije za djecu i napisao pogovor", napisao je na društvenim mrežama Ranko Pavlović, priloživši pogovor za knjigu "Potok na dlanu", koja je objavljena 2006. godine. Pavlović je u pomenutom pogovoru zapisao da je Stipanović samosvojan u građenju vlastite poetike na koju je najveći uticaj izvršilo poetsko stvaralaštvo sa snažnim Zmajevim pečatom.

"Skrajnut od glavnih savremenih književnih tokova, daleko od listova, revija i časopisa u kojima se nađe prostora i za pjesme namijenjene djeci, još dalje od elektronskih medija koji doprinose afirmaciji pisaca i njihovog djela, u svom rodnom selu, kao što je to činio klasik poezije za najmlađe Momčilo Tešić u svom selu Glumač, kod Požege, Stipanović decenijama ispisuje tople, iskrene stihove, pune ljubavi i radosti", piše Pavlović.

Slobodan Ćoćkalo, predsjednik Kluba umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada, čiji je Stipanović bio član, kaže da je riječ o književniku koji je iza sebe ostavio čak 80.000 pjesama, mahom za djecu.

"Bila nam je čast što smo u svom udruženju imali ovakvog gorostasa pisane riječi. Bio je tih, skroman i nenametljiv. Jedini strah u životu mu je bio da neće uspjeti da objavi sve pjesme koje je napisao", istakao je Ćoćkalo.

On je dodao da je Stipanović zadužio ne samo Mrkonjić Grad, nego čitav dječji svijet književnosti čije će djelo tek sada da se izučava.

Đuro Stipanović (84) rođen je u selu Podbrdo, kod Mrkonjić Grada. Školu učenika u privredi (građevinske struke) završio je u Novom Sadu. Objavio je 147 knjiga, od toga 120 zbirki poezije za djecu. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a zastupljen je u  više antologija i zbornika. Bio je član Udruženja književnika BiH, Udruženja književnika RS i pomenutog Kluba umjetničkih duša.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije