Književnost

Slaviša Pavlović: Tražio sam blagoslov od Dučića za ono što radim

Slaviša Pavlović: Tražio sam blagoslov od Dučića za ono što radim
Foto: N.N. | Slaviša Pavlović: Tražio sam blagoslov od Dučića za ono što radim

Beogradski pisac i pjesnik Slaviša Pavlović promovisao je u Trebinju svoju knjigu o pjesniku Jovanu Dučiću koju je nazvao "Himerina krv".

U pitanju je roman koji ne govori samo o pjesniku, već i o diplomati Jovanu Dučiću, kojim je, kako kaže autor, publici želio da približi veoma zanimljiv i iskustvima bogat život ovog velikana i njegove poglede na svijet.

Napominjući da se istraživanjem Dučićevog života intenzivno počeo baviti još od 2010. godine, kada se i javila zamisao da napiše roman o ovom srpskom velikanu, pa je od tada, kako je rekao na promociji, čitao sve što mu je došlo pod ruku o Dučiću, da bi od 2015. pa do 2018. godine uslijedio period aktivnijeg rada na romanu.

Kaže da je tokom istraživanja boravio i u Trebinju i upoznao se sa Dučićevom zaostavštinom u rodnom gradu.

"Bilo mi je kao istraživaču vrlo bitno da osetim Hercegovinu, da doživim duh Dučićev u gradu, posetim Crkvinu, da na neki način tražim ovde blagoslov od Dučića za ono što radim. I verujte, da sam osetio da to ne treba da radim - ja bih prekinuo pisanje knjige", rekao je Pavlović.

Kaže da je njegov doživljaj Dučića bio taj da je veliki pjesnik bio i pomalo egocentrik, kao i svi umjetnici, ali istovremeno i filantrop i veliki patriota, diplomata čiji su politički pogledi i stavovi, beskompromisnost u pogledu zaštite interesa svog naroda i države, i danas aktuelni, poučni i inspirativni.

Dučić je, po mišljenju Pavlovića, bio i čovjek široke erudicije i izuzetnog šarma, zahvaljujući kojima je bio uspješan i u diplomatiji koliko i društvu žena.

"Bio je veoma popularan, poput neke filmske zvezde danas, ali je u isto vreme, kako to po pravilu i biva, imao i brojne neprijatelje, među kojima su potonji bili oni posleratni – ideološki, koji su naručivali štiva da bi, naspram neosporne pesničke, u pitanje dovodili njegovu ljudsku veličinu", kaže dalje Pavlović.

Romansiranu biografiju velikog pjesnika, autor je začinio i fikcijom i to, kako je objasnio, u onoj mjeri u kojoj je fikcija književnosti prijeko potrebna.

"Trudio sam se da fikciju koristim kako bi što bolje prikazao lik Jovana Dučića, a ne da bih izmislio scenu tek tako i bez razloga. Dučić ima veoma zanimljiv, gotovo filmski život, a to mi je bila i prvobitna zamisao – da napravim igranu seriju o Dučiću", ističe Pavlović napomenuvši da je svojevremeno i serija o Aleksi Šantiću kod mnogih i koji nisu voljeli književnost probudila želju da čitaju ovog hercegovačkog pjesnika.

On tvrdi da je isto tako potrebno da i preko drugih umjetničkih izraza priđemo Dučiću.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije