Književnost

Slobodanki Bobi Đukanović "Gajkov pjesnički šešir"

Slobodanki Bobi Đukanović "Gajkov pjesnički šešir"
Foto: Srna | Slobodanki Bobi Đukanović "Gajkov pjesnički šešir"

MODRIČA - Književnica iz Banjaluke Slobodanka Boba Đukanović dobitnica je ovogodišnje književne nagrade "Gajkov pjesnički šešir" koju dodjeljuje Srpski kulturni centar Modriča u okviru manifestacije "Gajkovo pjesničko proljeće".

Nagrada, ustanovljena 2008. godine, kao uspomena na modričkog pjesnika Zdravka Popovića Gajka, biće uručena laureatu u okviru manifestacije "Vidovdanski kulturni mozaik" kojom će Modričani obilježiti Dan opštine - Vidovdan.

Nagrada je dodijeljena Đukanovićevoj za šest knjiga zavičajno-rodoljubive poezije, koje je napisala od 2010. godine, kao uspomenu na rodni kraj Čelinac.

Predsjednik žirija za dodjelu nagrade, književnik iz Dervente Slako Pećić Pesa rekao je da Slobodanka stihovima oslikava rodni kraj, piše o podneblju gdje je rođena i odrasla, te kroz stihove govori o ljubavi prema zavičaju i roditeljima.

Zahvalivši za nagradu Đukanovićeva je istakla da piše poeziju i prozu od osnovne škole, koristeći stare, pomalo zaboravljene arhaične riječi, koje naziva seljačkim, a sebe "pjesnikinjom sa sela".

"Uvijek se vraćam zavičaju, koristim lokalizme i svaku pjesmu doživljavam emotivno", rekla je novinarima Đukanovićeva.

Posebno priznanje, Plaketu "Pjesničko proljeće", ove godine dobili su Recitatorska grupa Osnovne škole "Sutjeska", recitator i saradnik Srpskog kulturnog centra Olivara Ristić, književnik Slako Pećić Pesa iz Dervente i Društvo dobrovoljnih davalaca krvi Rafinerije ulja Modriča.

Koordinator za kulturu Srpskog kulturnog centra Ozren Savčić rekao je da je sinoćnje književno veče prvo nakon proglašenja epidemije virusa korona.

Na književnoj večeri održanoj u holu Srpskog kulturnog cnetra, organizatora manifestacije, odata je i pošta nedavno preminulom književniku iz Modriče Gligoru Muminoviću.

U holu su izloženi likovni i literarni radovi učenika osnovnih škola "Sutjeska" i "Sveti Sava", kao dio Vidovdanskog kulturnog mozaika, manifestacije kojom kulturni radnici i građani Modriče obilježavaju dan Opštine.

Književnoj večeri prisutvovalo je 50 ljubitelja poezije, te predsjednik Skupštine opštine Milutin Popović i predstavnici Opštinske uprave.

Povodom Vidovdana, uz mjere zaštite od virusa korona u Srpskom kulturnom centru biće održano više kulturnih događaja.

"Planirano je kulturno veče `Kosovski božuri - pjesnici i slikari prazniku i svome gradu`, promocija zbirke pjesama `Važno je biti tužan` autora Milene Drpa, te dva predavanja `Nacionalno oslobodilački ratovi Srba u BiH u 19. vijeku` i `Vidovdan u srpskoj istoriji`", rekao je Savčić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije