Književnost

Smanjena sredstva za NUB BiH :Država maćeha hramu knjige

Smanjena sredstva za NUB BiH :Država maćeha hramu knjige
Smanjena sredstva za NUB BiH :Država maćeha hramu knjige

Situacija u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci (NUB) BiH u Sarajevu je katastrofalna, nakon što je Nacrtom budžeta Vlada Sarajevskog kantona ovoj instituciji kulture tokom ove godine, umjesto dosadašnjih 250.000 KM, namijenila tek 100.000 KM.

Međutim, iz kantonalne vlade ističu da se NUB BiH iz njihovog budžeta samo sufinansira, jer ona ima državni karakter i jedna je od šest kulturnih institucija u BiH kojima nije riješeno pravno pitanje u čijoj su nadležnosti.

Da su predviđena izdvajanja nedostatna za "život" NUB BiH govori i to što u tom hramu knjige kažu da su ta sredstva jednaka nuli, jer bi sa tako malo novca mogle da se ostvare najgore noćne more, a to je, nakon Zemaljskog muzeja, još jedna situacija "ključ u bravu". Ističu da se sve biblioteke u BiH, nezavisno od državnog, entitetskog, kantonalnog ili opštinskog nivoa, finansiraju iz nekog budžeta. Ipak, to nije slučaj i sa NUB BiH.

"Biblioteka je formalno, bez obzira na to da li je neko voli ili ne, centralna biblioteka BiH, a nije na budžetu ni mjesne zajednice. Nigdje na svijetu nema sličnog paradoksa", ističu u NUB BiH.

Iz Vlade Kantona Sarajevo ističu da se NUB BiH iz njihovog budžeta samo sufinansira

Mjesečni troškovi ove institucije, uz račune za vodu, struju, grijanje i ostale komunalije, iznose oko 16.000 KM, pa nije teško zaključiti da 100.000 KM neće biti dovoljno za plate, nabavku novih knjiga i održavanje. Ipak, u NUB BiH se nadaju da, zahvaljujući razumijevanju nadležnih, biblioteka neće doživjeti sudbinu Zemaljskog muzeja, pošto bi novo zatvaranje bilo težak udarac na identitet BiH, jer ističu da ova kuća knjige pripada svim narodima koji žive na ovim prostorima.

U ministarstvima Vlade Kantona Sarajevo "vruć krompir" prebacuju jedni drugima, a kriza i nenadležnost su jedini izgovori za nastalu katastrofalnu situaciju u bh. kulturnim institucijama. Alma Jusufbegović, savjetnik za kulturu u Ministarstvu kulture i sporta kantona, takođe napominje da NUB ima državni karakter, ali je i za eventualne odgovore na temu stanja u biblioteci ukazala i u Ministarstvu obrazovanja, nauke i mladih kantona.

"Biblioteka je i univerzitetska, pa odgovore potražite i u ministarstvu nadležnom za obrazovanje", kazala je ona.

Međutim, do zaključenja ovog broja "Nezavisnih" stav iz tog ministarstva nije stigao.

Istovremeno, ogorčenje vlada i u književnim krugovima BiH, a pisci smatraju da nova izdvajanja ilustruju ponižavajući odnos prema knjizi i autorskom djelu. NUB BiH, kao i druge institucije kulture koje "krasi" epitet "državna", kako kažu, godinama grca u ponižavajućim finansijskim nevoljama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije