Književnost

"Sovica" za "Šušuovu čudesnu avanturu" Sanje Klisarić

"Sovica" za "Šušuovu čudesnu avanturu" Sanje Klisarić
Foto: N.N. | "Sovica" za "Šušuovu čudesnu avanturu" Sanje Klisarić
Neda Vukadin

ISTOČNO SARAJEVO - Rukopis "Šušuova čudesna avantura" autorke Sanje Klisarić ovogodišnji je dobitnik nagrade "Sovica" za najbolju knjigu za djecu, koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Novo Sarajevo.

Predstavnici ove izdavačke kuće juče su putem online pres-konferencije proglasili pobjednika konkursa za najbolju knjigu za djecu.

Žiri je radio u sastavu Zorana Opačić, predsjednica žirija, Milena Ivanović i Aleksandra Čvorović, članovi.

"Ono što je bitno naglasiti jeste da su na ovogodišnji konkurs za nagradu 'Sovica' pristigla 33 rukopisa. Žiri je imao dosta posla, ispoštovali su sve rokove i zadovoljstvo nam je da je to tako... Ovom prilikom javno zahvaljujemo našim članovima žirija na zaista predanom radu. Vjerujemo da su napravili najbolji izbor i da će u tome najviše uživati oni kojima je ova knjiga namijenjena, a to su naši najmlađi čitaoci", rekao je Dejan Kerleta, portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Kerleta je naglasio da je svaki član žirija sastavio svoj spisak, odnosno odabir rukopisa, a u širi izbor su ušli rukopisi sa po dva i tri glasa stručnog žirija. Širi izbor je objavljen 7. maja 2021. godine, a u skladu s tim, u širem izboru su se našli rukopisi pod nazivom "U potrazi za Balačkom", "Pravila za pustolovine", pobjednički "Šušuova čudesna avantura", "Trešnja na vrhu trešnje", "O mami, tati i braći i, naravno, meni", "Strahinja i izvor života" te "Ljubav ima ukus evrokrema".

U uži izbor su ušla četiri rukopisa, i to: "U potrazi za Balačkom", "Pravila za pustolovine", "Šušuova čudesna avantura" i "Ljubav ima ukus evrokrema". Pobjednički rukopis "Šušuova čudesna avantura" autorke Sanje Klisarić kao nagradu će dobiti povelju za najbolju knjigu za djecu, objavljivanje knjige u tiražu od 500 primjeraka te autorsku naknadu od 1.000 KM, kao i 20 primjeraka tog djela. Nagrada "Sovica" nije žanrovski određena.

"Čestitamo dobitnici nagrade za 2021. godinu te zahvaljujemo na povjerenju svima onima koji su bili među ovih 33 rukopisa. Čestitke svima onima koji su ušli u širi i uži izbor, jer je zaista bila velika konkurencija, sa dosta dobrih rukopisa", zaključio je Kerleta.

Sanja Klisarić iz Beograda diplomirani je filolog i politikolog, doktorand Fakulteta političkih nauka. Fascinirana je matematikom, a bavi se i slikarstvom.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije