Književnost

Srbija na Sajmu knjiga u Pekingu

Srbija na Sajmu knjiga u Pekingu
Foto: Ilustracija | Srbija na Sajmu knjiga u Pekingu

Na ovogodišnjem Međunarodnom sajmu knjiga u Pekingu, koji se održava od 22. do 26. avgusta, Srbija će nastupiti na svom nacionalnom štandu, najavili su danas iz Ministarstva.

Kroz niz programa i publikacija biće predstavljeni srpska književnost, izdavaštvo i kultura.

Predstavljanje, kao i ova godina u srpskoj kulturi, će proteći u znaku niza značajnih godišnjica.

Glavne teme ovogodišnjeg nastupa su 810. godišnjica od nastanka Studeničkog tipika Svetog Save, znamenitog spisa ugrađenog u temelje srpske crkve, države i kulture, kao i 800. godišnjica od sticanja srpske crkvene samostalnosti.

Biće obilježeno i više važnih godišnjica velikih srpskih pisaca: navršava se 90 godina od rođenja i 10 godina od smrti Milorada Pavića, 90 godina od rođenja Aleksandra Popovića, 30 godina od smrti Danila Kiša, 70 godina od smrti Rastka Petrovića, 120 godina od rođenja Radeta Drainca... Stota je godišnjica od objavljivanja prekretničke zbirke pjesama Lirika Itake Miloša Crnjanskog.

Specijalni gosti na štandu Srbije biće profesor Peng Jučao i studenti srpskog jezika na Univerzitetu za strane jezike u Pekingu, kao i savremeni srpski pesnik Petar Matović.

Na ovoj velikoj smotri knjige Srbija i njena kultura posebno će biti predstavljene dvjema specijalnim publikacijama na engleskom i kineskom jeziku.

U posebnom izdanju Nacionalne revije "Srbija" na engleskom jeziku (Serbia at Beijing Book Fair 2019), pored glavnih tema nastupa u Pekingu, velika pažnja posvećena je srpsko-kineskim kulturnim vezama, percepciji Kine u srpskoj književnosti XX vijeka.

Predstavljeni su i savremeni srpski književnici Ljubivoje Ršumović i Tanja Stupar Trifunović.

Dizajn štanda, produkciju pratećih publikacija i ukupan kreativni koncept nastupa Srbije u Pekingu uradili su "Princip Pres" i Nacionalna revija "Srbija".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije