Književnost

Uručene nagrade "Stražilovo"

Uručene nagrade "Stražilovo"
Foto: Ustupljena fotografija | Sručene nagrade "Stražilovo"

SREMSKI KARLOVCI - Prestižna nagrada "Stražilovo" svečano je uručena danas pored drugog Radičevićevog spomenika, pored "Brankovog čardaka" u podnožju Stražilova.

Nagradu su ove godine dobili Andrej Jelić Mariokov, za ukupno pjesničko djelo, Ljiljana Pavlović Ćirić, za knjigu poezije "Vez" i Dimitrije Nikolić za pjesnički prvenac "Sentimentalitet", u izdanju "Brankovog kola".

Sve troje nagrađenih pročitali su svoje slovo o Branku i Stražilovu, ukazujući na jedinstvenost mjesta i prilike da im visoka nagrada bude uručena pored Brankovog spomenika iz novijeg vremena.

Odluku o nagradama donio je žiri u sastavu Nenad Grujičić predsjednik, Ivan Lalović i Rastko Lončar.

Prilikom uručivanja nagrade "Stražilovo" Nenad Grujičić je govorio o privilegiji stražilovske misije Brankovog kola, u susret 200. godišnjici pjesnikovog rođenja, koje dodjeljuje nagradu najljepšeg imena na srpskoj pjesničkoj sceni. Najveća pjesnička manifestacija u Srbiji i okruženju "Brankovo kolo", posvećena srpskom pjesniku Branku Radičeviću, traje od 8. do 18. septembra u Sremskim Karlovcima, Novom Sadu i na Stražilovu.

U 10 različitih ambijenata i prostora u okviru 52. "Brankovog kola" nastupiće veliki broj pjesnika i pisaca raznih generacija, muzičkih i dramskih umjetnika, filozofa i duhovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije