Književnost

Štand u znaku Branka Ćopića

Štand u znaku  Branka Ćopića
Štand u znaku Branka Ćopića

Pod sloganom "Vreme je za knjigu", 59. međunarodni sajam knjiga u Beogradu, na kojem će se peti put organizovano predstaviti i izdavači iz Republike Srpske, biće otvoren u nedjelju u 18 časova.

Svečano otvaranje petog nastupa RS na beogradskom sajmu zakazano je za ponedjeljak, u 12 časova, a realizuju ga Predstavništvo RS u Srbiji, Ministarstvo prosvjete i kulture RS, Narodna i univerzitetska biblioteka RS, te Udruženje izdavača RS.

Mlađen Cicović, direktor Predstavništva RS u Srbiji, u razgovoru za "Nezavisne" otkrio je da je ovogodišnji nastup RS posvećen stogodišnjici rođenja Branka Ćopića, što će posebno biti vidljivo na štandu gdje će na jednoj strani biti velika fotografija Branka Ćopića, a na drugoj prostor za promocije naslovljen i uređen kao "Bašta sljezove boje".

"Ove godine štand RS je smješten u hali 2, nivo A, gdje je i štand Narodne Republike Kine, ovogodišnjeg počasnog gosta beogradskog sajma. Posjetioci će imati priliku da prisustvuju promocijama 73 knjige 33 izdavača iz RS", kazao je on.

Dodao je da će promocije biti organizovane i na samom štandu RS, ali i u promotivnoj sali sajma.

"Takođe će biti dodijeljena i Povelja uspjeha izdavaču najtraženije knjige na ovom sajmu. Pjesničko veče, koje će biti održano 30. oktobra pod nazivom 'Stihovi kroz baštu sljezove boje', otvoriće Rajko Petrov Nogo, a karakteristično je po tome što će učešće uzeti pjesnici iz RS, Srbije, ali i dijaspore, te svi oni koji budu željeli da svojim stihovima uveličaju to poetsko druženje", istakao je Cicović.

Štand RS, između ostalog, svojim posjetiocima ponudiće promociju djela Branka Čučka i izdanja Specijalne biblioteke za slijepa i slabovida lica RS. Biće predstavljena i djela "Adem Čejvan" Slavka Podgoreleca, "Iznajmljena tuđina" Željka Đurovića, časopis "Putevi" u izdanju NUB RS, te održane promocije knjiga u izdanju Tehnološkog fakulteta iz Zvornika.

Cicović je naveo da je ove godine novina to što je pored nacionalnog štanda RS za promociju i štand Udruženja izdavača RS, koji je prodajnog karaktera.

U Beogradu će se samostalno predstaviti i Zadužbina "Petar Kočić", Banjaluka - Beograd, izdavačka kuća "Besjeda" iz Banjaluke, te Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Međunarodni beogradski sajam knjiga otvoriće akademik Miloš Tešić i predstavnik zemlje počasnog gosta Kine Luji Dženjun, a do 2. novembra, do kada traje, okupiće oko 500 izlagača, od kojih je 71 iz Kine.

Stalni posjetioci znaju kako je on organizovan, ali treba podsjetiti da je hala 1 i dalje centar, gdje će se izdavači "nadmetati" u atraktivnosti naslova i druženju s poznatim autorima. Hala 2a rezervisana je za programe počasnog gosta Kine, i inostrane izdavače koji će predstaviti nacionalna izdanja.

U hali 2b biće organizovana dječja sala i izložbe, a u hali 4 moći ćete da nađete izdavače iz oblasti religije, državne institucije te antikvarne knjige.

Cijene ulaznica ostale su nepromijenjene i iznose dva evra, a značajno je naglasiti za one koji cijeli dan žele provesti u hramu pisane riječi da postoji nekoliko kafića u kojima mogu da se osvježe, ali i nekoliko mjesta gdje mogu da pojedu brzu hranu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije