Književnost

Stevanu Tontiću nagrada "Kočićevo pero"

Stevanu Tontiću nagrada "Kočićevo pero"
Foto: Arhivska fotografija | Stevanu Tontiću nagrada "Kočićevo pero"

Nagrada "Kočićevo pero" za proljeće i ljeto 2018. za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost ljepoti Kočićeve misli i riječi biće uručena 25. jula u Gradskoj biblioteci u Novom Sadu Stevanu Tontiću za knjigu "Ta mjesta", u izanju "Agore".

Jednoglasnu odluku da priznanje pripadne Tontiću donio je žiri u sastavu: Nikola Vukolić (predsjednik), Miljenko Jeregović i Mladen Vesković.

Knjigu "Ta mjesta" čine putopisi iz različitih zemalja, opisi života u pojedinim gradovima (kao što su Sarajevo i Berlin), izvještaji o susretima po evropskim metropolama, kao i doživljaj iz jedne vrlo uzbudljive posjete Jerusalimu i neobično zanimljiv opis putovanja po Jermeniji.

"U knjigu nas uvodi opsežan autobiografski zapis o jednodnevnoj posjeti svome istorijski "potopljenom" krajiškom zavičaju, u znaku sjećanja na detinjstvo i likove Branka Ćopića i Skendera Kulenovića. Uz svaki prozni tekst priložena je poneka Tontićeva pjesma, tako da se ova njegova svjedočenja o mjestima u kojima je živeo i ljudima sa kojima se susretao, daju uvijek i u prozi i u stihu", naveo je Vukolić.

"Čitajući Tontićevu knjigu, prolazimo kroz zgusnute atmosfere našeg turbulentnog doba u kojem započinju novi sukobi i prije nego što su se stari završili. Posebno valja istaći piščevo viđenje grada Sarajeva, dato u obliku svojevrsnog, potanko izrađenog kulturno-političkog portreta grada", ocijenio je predsjednik žirija.

Duboko emotivno vezan za mnoge likove i gradske vedute, pisac je ipak, primjećuje Vukolić, i to po drugi put, napustio tu ratom i poraćem bitno izmijenjenu sredinu, izabravši da živi u "srpskoj Atini".

"Ovakve knjige se ne pišu i ne izlaze često i otuda je njihov značaj još veći", rekao je Vukolić.

Nagradu "Kočićevo pero" dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka - Beograd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije