Književnost

Stižu dvije neobjavljene priče Ernesta Hemingveja

Stižu dvije neobjavljene priče Ernesta Hemingveja
Foto: Ilustracija | Stižu dvije neobjavljene priče Ernesta Hemingveja

Dvije priče Ernesta Hemingveja napisane sredinom 50-ih godina, koje su dosad rijetko viđene, biće objavljene sljedeće godine.

Direktor Hemingvejovog literarnog imanja Majkl Katakis rekao je Asošiejtid presu da će priče "The Monument" i "Indian Country and the White Army" biti uključene u specijalno reizdanje klasika "Za kim zvona zvone".

"For Whom the Bell Tolls: The Hemingway Library Edition" trebalo bi da izađe na ljeto 2019.

Katakis, čija knjiga "Ernest Hemingway: Artifacts from a Life" izlazi ove nedjelje, već je nadzirao brojne posthumne projekte.

On je radio u koordinaciji s piščevim sinom Patrikom Hemingvejem na reizdanju "Pokretnog praznika", "Zelenih bregova Afrike" i drugim knjigama, zajedno s kontroverznim objavljivanjem "True at First Light" koju Hemingvej nije završio kada se ubio 1961.

"Već dugo razgovaram s Patrikom i uvijek postavljamo isto pitanje - postoji li razlog da ovo bude objavljeno?", rekao je Katakis.

On je odbio da komentariše zašto će biti objavljene dvije priče iz 50-ih, koje su dio Zbirke Ernesta Hemingveja u Biblioteci Džona F. Kenedija u Bostonu. Hemingvej je napisao pet priča 1956, o vremenu dok je bio izvještač i učesnik Drugog svjetskog rata.

On je svom izdavaču Čarslu Skribneru rekao da te priče vjerovatno treba da budu objavljene poslije njegove smrti zato što su "pomalo šokante" i bave se "neregularnim trupama i borbama i ljudima koji su zaista ubijali ljude". Jedna do tih priča "Black Ass at the Crossroads" objavljena je prošle godine. Druga "The Bubble Reputation" zasad neće biti objavljena.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije