Književnost

Stižu nove knjiga sa zlatnim slovima

Stižu nove knjiga sa zlatnim slovima
Foto: N.N. | Stižu nove knjiga sa zlatnim slovima

BEOGRAD - Srpska književna zadruga (SKZ), jedna od rijetkih kulturnih ustanova koje kod Srba egzistiraju još od 19. vijeka, tačnije od 1892. godine, danas radi kao u najboljim danima i u tekućoj 2019. godini objaviće tridesetak knjiga.

Ovo su riječi Dragana Lakićevića, glavnog urednika SKZ, koji podsjeća da je ova kuća poslije 40 godina nadavno objavila reprint izdanje knjige "Metafore i alegorije" čuvenog matematičara Mihaila Petrovića Alasa.

"Mi smo objavili u divot izdanjima i 'Antologiju' Duška Radovića posle dvadesetak godina. Pripremamo novo, treće izdanje 'Istorije dubrovačke književnosti' profesora Zlate Bojović. Isto u divot izdanjima. Dakle, radi se i biće novih knjiga sa zlatnim slovima", ističe Lakićević, koji je još jednom podsjetio da se SKZ i danas pridržava pravila zacrtanih od strane njenih osnivača krajem 19. vijeka.

O tome, ali i o suprotnim izazovima vremena, između ostalog, govorio i u intervjuu koji je ranije dao "Nezavisnim".

"Matica srpska i Srpska književna zadruga, dve sestre, uz Srpsku akademiju nauka, jedine su ustanove iz 19. veka koje su preživele ratove i epohe. Ciljevi su im slični ili isti. U SKZ su i danas na snazi pravila iz 1892. godine, kada je osnovana ova ustanova srpske knjige i nauke. Međutim, narod nije isti, jer čovek nije isti, kao ni vreme. Za SKZ i njene ciljeve znalo se mnogo više krajem 19. veka nego sada, i ljudi su više poštovali takvu vrstu udruživanja i uopšte misiju knjige nego sada", kazao je Lakićević, a da SKZ i dalje poštuje misiju knjige dokazuju najnovija, ali i najava njihovih novih izdanja.

Tu se prije svega misli na novo 111. "Plavo kolo".

"Srpska književna zadruga je živa i deluje kao u najboljim danima. I ove godine mi ćemo objaviti tridesetak novih knjiga, od kojih šest pripada 111. 'Plavom kolu', u kojem će biti i knjiga iz nauke, istorije, književnosti, biće i novi prevod Šekspirovih soneta Milovana Danojlića. SKZ kao ni knjiga ni kultura ne žive u sjajnim ekonomskim okolnostima i uslovima, ali mi nemamo dugova i knjige izlaze uredno kao da su rađene u najvećem bogatstvu i blagostanju", rekao je Lakićević. On je podsjetio da je prošle 2018. godine u 110. "Plavom kolu" objavljeno takođe šest knjiga različitih žanrova čiji su autori Branko Ćopić, Snežana Samardžija, Milovan Đilas, Gaj Valerije Katul, Mira Radojević i razni autori koji potpisuju tekstove iz "Knjige o Lubardi".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije