Književnost

Stojiljković na mini-turneji po RS

Stojiljković na mini-turneji po RS
Foto: N.N. | Stojiljković na mini-turneji po RS

NOVI GRAD - U Republici Srpskoj sam uvek dočekan kao kod kuće, imam dosta prijatelja ovde, a i dosta čitalaca koji godinama prate moj književni rad.

Čitalačka publika u RS je u toku sa zbivanjima ne samo na srpskoj književnoj sceni, već i regionalnoj. Na kraju krajeva, dosta pisaca iz RS objavljuje u Srbiji, postoji ta kulturna razmena.

Ovo je za "Nezavisne" kazao poznati srpski pisac Dejan Stojiljković nakon gostovanja u Novom Gradu, gdje je u srijedu uveče predstavljen njegov novi roman "Olujni bedem". Pored autora, o knjizi koja je nastavak romana "Duge noći i crne zastave" pričao je i pisac Slaviša Pavlović.

Prije Novog Grada promocija je održana i u Foči, a sinoć je Stojiljković trebalo da gostuje u Kozarskoj Dubici. Ova mini-turneja po Republici Srpskoj se nastavlja večeras u Prijedoru, a potom slijede Banjaluka i Andrićgrad.

Kako već duži niz godina svako novo izdanje Stojiljkovićevih knjiga plijeni pažnju ovdašnje čitalačke publike i onih koji se bave književnošću, ovaj pisac govorio je i koliko on prati ovdašnju književnu scenu.

"Mislim da književna scena u Republici Srpskoj počinje da se formira u čvrst kulturni okvir. Sve više je mladih i talentovanih umetnika, ali moraju da se izbore za prostor, što ih neumitno upućuje i na Srbiju pa i na naše književne centre u dijaspori kao što su Beč ili Temišvar", smatra Stojiljković, koji ipak priznaje da je više od književnosti upućen u ovdašnji strip. Stripovska scena RS, smatra ovaj pisac, posljednjih godina doživjela je bum.

"Sarađivao sam sa Predragom Ikonićem, crtačem, i uradili smo ceo jedan album. A prijatelj mi je i najbolji i najuspešniji strip autor Srpske Milorad Vicanović Maza iz Laktaša, koji je za moj roman 'Duge noći i crne zastave' 2012. uradio set vinjeta i ilustracija", ističe Stojiljković. Nastavak romana koji je ilustrovan u RS, kao i njegov prethodnik, kaže Stojiljković, govori o istorijskim prilikama u srednjovjekovnoj Srbiji, podijeljenoj na više malih država, i bitkama s Osmanlijama u 14. vijeku, koje su prethodile Kosovskom boju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije