Književnost

"Stražilovo" u rukama Markova, Stojićeve i Plaovićeve

"Stražilovo" u rukama Markova, Stojićeve i Plaovićeve
Foto: Ilustracija | "Stražilovo" u rukama Markova, Stojićeve i Plaovićeve

SREMSKI KARLOVCI - Perica Markov, Ivana Stojić, Irena Plaović i Miloš Puđa četiri su laureata ovogodišnje nagrade "Stražilovo", koja se za pjesničke knjige dodjeljuje još od daleke 1973. godine, saopštio je danas žiri "Brankovog kola", na završnoj sjednici održanoj u Sremskim Karlovcima.

Žiri, koji su činili Nenad Grujičić, predsjednik, te Ivan Lalović i Rastko Lončar, članovi, jednoglasno je donio odluku da nagrada za najbolje pjesničke knjige objavljene u "Brankovom kolu" pripadnu Perici Markovu za knjigu "Pesmice", Ivani Stojić za zbirku pjesama "Putnik sa tačkom" i Ireni Plaović za knjigu poezije "Veliko Toplo". Nagrada "Stražilovo" za najbolji pjesnički prvenac pripala je mladom pjesniku iz Prijedora Milošu Puđi za zbirku pjesama "Kolska igra".

"U lepoti muzičke supstance jezičkog medijuma, ugledni srpski pesnik iz Zrenjanina Perica Markov (1958) u svojoj trinaestoj knjizi progovara jezikom savremenog doba, s finim natrunima lokalne leksike i zvuka, pesničkih kovanica i novih reči", obrazlaže žiri, dodajući da diljem knjige, raspjevani Markov stvara deminutive, čak i u nazivu same knjige, čim je ozvučena cijela knjiga, te stvorena melodijska mreža tananog paukovog tkanja i djetinjeg tepanja u maternjem jeziku.

Žiri za knjigu pjesama "Putnik sa tačkom'" Ivane Stojić (1984) iz Smedereva ukazuje na osobenost pjesama koje otvaraju ovu zbirku poezije, a nose naslove "Pokušaj ljubavnog pevanja" i "Ponovni pokušaj ljubavnog pevanja".

"Već prvinom značenja, to donosi lepezu novih pitanja i odgovora na temu ljubavi. Savladavanje praznine sveta, sa valerima lirizovane melahnolije, zasnovano je na prizivu slika iz detinjstva kao lekovitog melema za svakodnevne ozlede duše i tela", saopštenje je žirija dopunjeno riječima da se u ovim pjesmama, u nanosima novog leksičkog materijala i zvuka, osjeti zrelina zahvata u jeziku.

Druga po redu knjiga poezije, "Veliko Toplo" Irene Plaović (1992) iz Beograda, obrazloženje je za sljedeću nagradu, predstavlja poemu u slavu ljubavi i voljenja, sa gorkim talozima i spoznajama.

"Ono se primiri, pa navrati, nestane i dođe, zatamni, pa blesne, kao orgazmična, plazeća zmija strasti, u čudu i prasku smrtnoga bića u telu. Pred nama je tekst sa pesničkim postupkom zasnovanim na tzv. radu jezika", riječi su žirija "Brankovog kola", institucije u čijoj će organizaciji istoimena manifestacija četrdeset i sedmi put biti održana od 7. do 17. septembra tekuće godine na Stražilovu, Sremskim Karlovcima i Novom Sadu.

"Brankovo kolo", ove godine biće u znaku 135. godišnjice prenosa zemnih ostataka Branka Radičevića iz Beča na Stražilovo, a nagrade će na srpskom Parnasu, kako nazivaju ovo fruškogorsko brdo, laureatima biti uručene 8. septembra.

Posebne pohvale za knjigu mladog Prijedorčanina

Pjesnički prvenac "Kolska igra" Miloša Puđe (1999) iz Prijedora, saopštava žiri "Brankovog kola", donosi neuobičajeno zreo talenat koji sija prekognitivnim iskustvom i eruditskim obrazovanjem sasvim mladoga čovjeka.

"Prva knjiga Miloša Puđe na mahove diše miljkovićevskim krvotokom, ponajpre u pojavi ptice kao simbola duše, veze između neba i zemlje. Na zanatskom planu, Miloš Puđa se laća i klasičnih formi, čak i sonetnog venca, nastojeći da svoj poetički koncept dodatno učini što održivijim. Pojava ovog izuzetnog pesničkog prvenca sasvim se izdvaja iz mnoštva uobičajenih prvenačkih poetskih zapisa koji su preplavili javni i novomedijski prostor", saopštili su iz "Brankovog kola".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije