Književnost

Strip "Vekovnici" među najboljima u svijetu

Strip "Vekovnici" među najboljima u svijetu
Foto: Ilustracija | Strip "Vekovnici" među najboljima u svijetu

LONDON - Vodeći autoritet na polju stripa danas, Britanac Pol Gravet, koji je autor poznate knjige "1.001 strip koji morate pročitati u životu", svake godine sastavlja top-listu najboljih stripova objavljenih u svijetu u prethodnoj godini.

U izbor najznačajnijih naslova objavljenih 2020. godine uvrstio je i integral serijala "Vekovnici" pod nazivom "Život i smrt", koji je napisao scenarista Marko Stojanović, a nacrtali Marko Nikolić, Aljoša Tomić, Denis Dupanović, Dejan Nenadov, Vladimir Aleksić, Tihomir Čelanović, Dan Ianoš, Radomir Izgarević i drugi.

Uspjeh je utoliko veći jer je ovo rekordni šesti put da su se "Vekovnici" našli na top-listi najboljih stripova svijeta, više puta od bilo kog drugog domaćeg stripa.

Ovo izdanje pratile su i izložbe u Varvarinu i Trsteniku, a album je prije objavljivanja u Srbiji premijerno mogla da pročita publika u regionu, pa je tako objavljen u Hrvatskoj, Sjevernoj Makedoniji i Rumuniji.

Na serijalu "Vekovnici", koji izlazi od 2007. godine i koji dosada obuhvata 12 albuma matičnog serijala i tri albuma podserijala "Beskrvni", radilo je više od 200 autora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije