Književnost

Stvarao nove jezike, a srpski nije mogao da nauči

Stvarao nove jezike, a srpski nije mogao da nauči
Foto: N.N. | Stvarao nove jezike, a srpski nije mogao da nauči

​BANJALUKA - Džon Ronald R. Tolkin je govorio i stvorio desetine jezika, ali pisac "Gospodara prstenova" srpski nije mogao da savlada, a njegovu težinu uporedio je s težinom sviranja gudačkog instrumenta.

"Svako ko je kadar svirati gudački instrument meni liči na čarobnjaka dostojnog dubokog poštovanja. Volim muziku, ali nemam nikakav talenat za nju; i napori uloženi da me nauče da sviram violinu u mladosti ostavili su me samo s osjećanjem strahopoštovanja u prisustvu violinista. Slovenski jezici su za mene gotovo u istoj kategoriji", pisao je svojevremeno Tolkin u pismu jednom prijatelju, a zatim priznao da je pokušao da nauči srpski i ruski.

Značaj Tolkina kao pisca, pjesnika, filologa, lingviste i akademika teško da se može preuveličati i svakako prevazilazi "Gospodara prstenova", kao i "Hobita" i "Silmariliona". Pisao je i druge stvari, njegov opus nije ograničen tim knjigama, iako je svakako najvažnije to što je putem njih postao otac savremene epske fantastike.

Važno je pomenuti da je decenijama radio kao profesor anglosaksonskog te engleskog jezika i književnosti na Oksfordu i da je zahvaljujući njemu i samo njemu došlo do savremene reevaluacije anglosaksonskog epa "Beovulf", koji bi možda bez njegovog upliva ostao tek jedan od brojnih opskurnih i široj javnosti nepoznatih drevnih književnih djela.

Poznato je i da je pokušavao da nauči i srpski jezik, vjerovatno s ciljem proučavanja epike ovih naroda.

"Okušao sam se u mnogim jezicima u svoje vrijeme, ali nikako nisam lingvista u uobičajenom smislu i vrijeme koje sam nekada potrošio pokušavajući da savladam srpski i ruski nisu mi ostavili nikakve praktične rezultate, samo snažni utisak o strukturi i estetici riječi", pisao je svojevremeno Tolkin u pismu svom prijatelju Robertu Mareju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije