Književnost

Susret pjesnika: Trebinjci pokazali da znaju ko su

Susret pjesnika: Trebinjci pokazali da znaju ko su
Foto: N.N. | Susret pjesnika: Trebinjci pokazali da znaju ko su

TREBINJE - Književno udruženje "Susret" iz Trebinja organizovalo je u nedjelju uveče, na platou ispred Muzeja Hercegovine u Trebinju, veče srpske poezije i pjesme, pod nazivom "Ja znam ko sam".

Milana Babić, predsjednica Udruženja "Susret", pojasnila je da je cilj ovog susreta i bio da se potvrdi srpski identitet, odnosno promocija srpske kulture i tradicije, uz učešće trebinjskih pjesnika i bilećke etno-grupe "Vasilisa".

"Ove godine su nam gosti trebinjski pjesnici, koji su govorili svoje pjesme, a naredne godine planiramo da pozovemo pjesnike iz Srbije i Crne Gore, te da proširimo projekat tako što ćemo uz književno veče upriličiti modnu reviju i izložbu u slavu srpske istorije. Naime, pokušavamo naći model atraktivnijeg predstavljanja značaja srpske kulture i istorije", kazala je Babićeva, pojasnivši da je motiv za književno veče "Ja znam ko sam" uzet iz pjesme Desanke Maksimović, koji se odnosi na cara Dušana.

U programu, upriličenom kao dio projekta "Povratak tradiciji - ćirilična kultura i tradicionalne igre", pored etno-grupe "Vasilisa", učestvovali su pjesnici Novica Telebak, Olgica Cice, Milana Babić i Vera Basor.

Za scenografiju su bili odabrani radovi na svili, autorke Olivere Milunović, dizajnerke tekstila iz Srbije, koja stvara autentična umjetnička djela, inspirisana srpskim srednjovijekovnim nasljeđem.

Projekat je podržala Uprava za saradnju s dijasporom i Srbima u regionu Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije