Književnost

Susreti dokaz da pisana riječ živi

Susreti dokaz da pisana riječ živi
Foto: N.N. | Susreti dokaz da pisana riječ živi

BANJALUKA - Međunarodni književni susreti svečano su otvoreni u Banjaluci u vikendu iza nas u organizaciji Udruženja književnika Republike Srpske, a nagrada četvrtog izdanja susreta pripala je uglednom italijanskom piscu Đorđu Lingvaglosi.

O nagradi koja je laureatu uručena u subotu uveče u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske odlučivao je žiri u sastavu: Ranko Risojević, predsjednik, te Ranko Pavlović i Predrag Bjelošević, članovi.

"Najveće međunarodno književno priznanje Udruženja književnika Republike Srpske podrazumijeva i objavljivanje knjige izabranih pjesama u izdavačkoj djelatnosti Udruženja", rekao je Predrag Bjelošević, predsjednik UK RS i organizator Međunarodnih književnih susreta.

Susrete je u Vijećnici Kulturnog centra Banski dvor u petak uveče svečano otvorila Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, a isti su u subotu i u nedjelju nastavljeni na 24. Međunarodnom sajmu knjige u hali "Borik".

U subotu su se posjetiocima sajma predstavili: Đorđo Lingvaglosa (Italija), Kolja Mićević (Republika Srpska/Francuska), Duška Vrhovac (Srbija), Sergej Glovjuk (Rusija), Atila Jas (Mađarska), te Zoran Pešić Sigma (Srbija). Nakon njih promocije svojih djela održali su i Lenka Kuhar Danjhelova (Češka), Lučijan Aleksiu (Rumunija), Borivoj Radaković (Hrvatska), Danijela Trajković (Srbija), Goran Vračar (Republika Srpska) i Petar Kuhar (Češka/Slovenija).

Dan poslije u nedjelju u podnevnim časovima svoja djela na Sajmu knjige čitali su: Kajoko Jamasaki (Japan/Srbija), Slavomir Gvozdenović (Rumunija), Jovanka Stojčinović-Nikolić (Republika Srpska), Duško M. Petrović (Srbija), Boro Kapetanović (Republika Srpska), Dobroslav Ćuk (Republika Srpska). Sat kasnije na istom mjestu predstavili su se: Martin Prebuđila (Slovačka/Srbija), Angelina Bakalova (Bugarska), Željka Avrić (Srbija), Aćim Todorović (Republika Srpska), Zdravka Babić (Republika Srpska), te Mlađo Stanišić (Republika Srpska).

Večeras u restoranu "Studenac"  na obalama Vrbasa Kolja Mićević trebalo bi da se održi predavanje pod naslovom "Dante na Vrbasu".

U ponedjeljak, tačno u 12 časova, sajamskoj publici predstaviće se Anđelko Anušić iz Srbije, te Saša Knežević, Sava Guslov Marčeta i Slobodan Lepir iz Republike Srpske. O novim izdanjima UK RS govoriće Predrag Bjelošević. Svečano zatvaranje četvrtog izdanja Književnih susreta biće upriličeno večeras u Krupi na Vrbasu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije