Književnost

Sutra počinje 27. Međunarodni sajam knjige: Aleksić otvara banjalučku smotru pisane riječi

Sutra počinje 27. Međunarodni sajam knjige: Aleksić otvara banjalučku smotru pisane riječi
Foto: Velibor Tripić/Arhiva | Sutra počinje 27. Međunarodni sajam knjige: Aleksić otvara banjalučku smotru pisane riječi

Književnom besjedom Dejana Aleksića sutra u 18 časova u Sportskoj dvorani "Borik" biće svečano otvoren 27. Međunarodni sajam knjige u organizaciji "Glasa Srpske".

Nakon otvaranja, već u 19 časova biće promovisan i Aleksićev roman "Petlja", koji je ove godine ovjenčan novoustanovljenom književnom nagradom "Vladan Desnica".

Aleksić je, dakle, prvi dobitnik ovog priznanja koje dodjeljuje Narodna biblioteka Srbije, a aktuelni je dobitnik nagrade "Šušnjar" za cjelokupno djelo sa naglaskom na zbirku poezije "Uradi sam", koja je objavljena prošle godine u izdanju Kulturnog centra Novi Sad. Roman "Petlja" objavljen je u izdanju "Lagune", a o ovom djelu sa Aleksićem će pričati Marija Pejić, moderatorka programa.

Drugog dana sajma, u srijedu, program počinje već u 11 časova.

Riječ je o panel-diskusiji "Ćirilica u izdavaštvu", a kao učesnici najavljeni su Natalija Trivić, ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske, Bojan Đenić, direktor Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo, Predrag Bjelošević, predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske, i Boris Maksimović, direktor izdavačke kuće "Imprimatur".

Sat vremena kasnije, u 12 časova, biće promovisana knjiga "Didaktičke vježbe", objavljena u izdanju Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

Već u 13 časova, nova izdanja predstaviće Udruženje književnika Republike Srpske. Riječ je o knjigama "Samotna riječ" Ranka Risojevića, "Korektivni imunitet" Miladina Berića, "Strašni sud" Ranka Pavlovića, "Krošnja života" Irene Stanković, "Brze ispovesti" Zorana Jungića, "Snijeg" Vjačeslava Kuprijanova i "Prošlo vrijeme, prohujali životi" Momčila Koprivice.

Četvrtak, treći dan Sajma knjige, započeće dvjema promocijama izdanja za djecu Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Istočno Sarajevo.

U 11 časova Aleksandra Čvorović  predstaviće svoju knjigu "Ukrala me Šumbaba", a u 12 časova Jelena Kojović Tepić predstaviće knjigu "Kuća vremena". Čvorovićeva je napisla modernu bajku za djecu, a Kojović Tepićeva roman za djecu.

"Prije svega to je moderna bajka, o djetetu koje raste uz samohranu majku, djetetu koje je razmaženo i nezahvalno, ali koje tokom priče doživljava ličnu transformaciju. Pisana je za stariji predškolski i niži osnovnoškolski uzrast - od pet do deset godina", rekla je ranije za "Nezavisne" Čvorovićeva o svojoj knjizi koja je doživjela dva izdanja.

U četvrtak sa početkom u 13 časova svoje knjige predstaviće osam članova Udruženja književnika Republike Srpske.

Riječ je o knjizi poezije "Orlice" Mihajla Orlovića, romanu "Pečat" Željka Nestorovića, te o knjizi poezije za djecu "Što se tiče samog leta" Jove Čulića. Pored ovih djela biće predstavljena i knjiga poezije "Divinski Orfej" Radmila Radovanovića, te djela  "Dvanaest" Dragice Đekić, "Nasporivanje vječnosti" Saše Kneževića, "Rasklop" Vojina Trivunovića i "Čarobna knjiga" Jelene Glišić.

U petak sa početkom u 12 časova biće organizovana panel-diskusija na temu "Grčki jezik i grčka kultura u Republici Srpskoj", a organizatori su Ambasada Grčke u BiH i Helenska fondacija za kulturu iz Atine.  U ovoj diskusiji učešće će uzeti Dimitris Papandreu, ambasador Grčke u BiH, a govoriće i Vladana Bartula, predstavnica Helenske fondacije za kulturu u BiH, te Borjan Mitrović i Danijel Dojčinović u ime univerziteta u Istočnom Sarajevu i Banjaluci.

U petak sa početkom u 14 časova planirana je i dodjela nagrada  27. Međunarodnog sajma knjige "Banjaluka 2022", a u isto vrijeme biće predstavljene knjige čiji je izdavač Republički centar za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica.

"Riječ je o knjigama 'Žrtve Odbrambeno-otadžbinskog rata', 'Djeca žrtve rata 1991-1995' te 'Atlas zločina nad Srbima tokom Odbrambeno-otadžbinskog  rata I'", poručili su iz "Glasa Srpske".

Istog dana za 18 časova zakazana je promocija knjiga biblioteke "Atribut", edicije banjalučke izdavačke kuće "Besjeda".

Na promociji će govoriti Milan Milošević i Milan Vulić, urednici izdanja.     

Udruženje književnika Republike Srpske u subotu, 10. septembra, sa početkom u 13 časova predstaviće knjige "Zubato sunce" Gojka Mandića, "Iz sad u nekad" Slobodanke Đukanović i "Putovanje kroz prostor i vrijeme" Živka Vujića.

Knjiga "Vrednovanje veštine pisanja u nastavi engleskog jezika kao  stranog" Sanje Josifović Elezović i Jovice Mikića biće predstavljena 12. septembra u 11 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije