Književnost

Suzana Rudić o knjizi "Anatomija reči": Čovek je po sebi živa hodajuća reč

Suzana Rudić o knjizi "Anatomija reči": Čovek je po sebi živa hodajuća reč
Foto: N.N. | Suzana Rudić o knjizi "Anatomija reči": Čovek je po sebi živa hodajuća reč

NOVI SAD - "Anatomija reči", treća zbirka poezije Suzane Rudić, mlade poetese i vajarke iz Novog Sada, upravo je objavljena u izdanju "Poetikuma", kraljevačkog Centra za afirmaciju stvaralaštva.

Riječ je o nevelikoj knjizi pjesama podijeljenih u pet ciklusa, gdje pjesnikinja po sopstvenim riječima ispisuje ne samo svoju istoriju životnog iskustva i događaja, već i istoriju svoje porodice i svih onih koji su se našli na životnim provalijama.

"Čovek je po sebi živa hodajuća reč. On je taj koga lome rečima i koji lomi i isceljuje istim. 'Anatomija reči' predstavlja ne samo moju istoriju životnog iskustva, događaja, već i iskustvo moje porodice i svih nas kada se nađemo na životnim provalijama. Tada treba zastati i poslušati glas koji nas doziva i pruža nam šansu za novim koracima", kaže Suzana Rudić za "Nezavisne" povodom nove knjige.

Ona otkriva kako su nastajale pjesme iz ove zbirke.

"Pesme su pisane tako što se direktno obraćam čitaocu, ili svom sagovorniku dajem ulogu likova iz mitologije i religije, tražeći u njemu spas od praznine koju nam donosi novo doba. Recimo da sam samo šetala kroz pesme i tražila reči koje su povredile moje telo i sačinila od njih melem. Još jednom, čovek je hodajuća reč, koji sam sebe razboli. Mogu reći da kroz simbole sagledavam u pesmama događaje sada i pre, otkrivajući istinu", navodi Rudićeva. 

Pjesnikinja obrazlaže gore rečeno... "Recimo da telo pamti sve reči, na primer sva životna teskoba se zadrži u grlu, predrasude prema doživljenom, prema onome što dolazi u kombinaciji sa tradicionalnim i savremenim muško-ženskim odnosima. Zato i jedan ciklus u knjizi nosi naziv 'Kost u grlu', dok je u ciklusu 'Moždina' od pesama sačinjena svaka promena, svaki prebol i bol suština duhovne i telesne migracije.

Ciklus 'Moždina' je ogledalo spoznaje trenutnog i potrebnog, ali i onog što ostaje nakon duhovnog i telesnog 'Dodira' (naziv ciklusa)", govori Rudićeva.

Recenzije u knjizi potpisali su Dragana Lilić i Nikola Trifić.

"Kad samo ljubav jeste, a sve drugo su kolebljive okolnosti ili imaginacija, nastaje poezija o ljubavi, iako se može učiniti da je zbirka 'Anatomija reči' Suzane Rudić ljubavna poezija. Velika je razlika između te dve kategorije, koje se nespretno mogu doživeti kao sinonimi. S tim u vezi, Suzana ispisuje stihove upravo onako kako sam naslov sugeriše: rasecanjem, raslojavanjem, analizom odnosa muškarca i žene", zapisala je Dragana Lilić, dodajući da Rudićeva traga za odgovorima na sva ontološka pitanja dok saopštava stanje (ali ne i odgovore) kroz riječi koje nisu pitke ni milozvučne, nego otrežnjujuće.

Nikola Trifić kaže da je pjesnikinja sa svoje prve dvije zbirke "Vreme orhideja" i "Druga strana ogledala" u velikom stilu došla na pjesničku scenu, dok je zbirka "Anatomija reči" nastavak evolucije njenog pjesničkog talenta i, shodno tome, s njene strane do sada najbolja potvrda rijetkog pjesničkog kvaliteta.

Biografija 

Suzana Rudić rođena je 1996. godine u Rumi. Završila je Školu za dizajn "Bogdan Šuput", te upisala Akademiju umjetnosti u Novom Sadu, likovni departman - vajarstvo u klasi profesora Slavka Živanovića.

Urednica je internacionalnog bloga za kulturu "Artkum". U književnosti se pojavila 2015. godine objavom pjesničkog prvenca "Vreme orhideja".

Za drugu knjigu pjesama "Druga strana ogledala" 2019. godine nagrađena je nagradom "Stražilovo".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije