Književnost

Pratite nas na Google news

Svečano zatvorene 100. Šantićeve večeri poezije u Mostaru

Svečano zatvorene 100. Šantićeve večeri poezije u Mostaru
Foto: Anadolija | Svečano zatvorene 100. Šantićeve večeri poezije u Mostaru
Fena

MOSTAR - Dodjelom Prosvjetine stipendije "Vladimir Ćorović" i otvaranjem "Prosvjetine škole srpskog jezika, istorije i kulture" u srijedu su u Mostaru svečano zatvorene jubilarne 100. Šantićeve večeri poezije.

Predsjednica Organizacijskog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Sanja Bjelica Šagovnović kazala je kako je navedeni odbor presretan i prezadovoljan onim što je manifestacija ponudila, kao i odjecima koje je izazvala.

"U mjesec dana organizovali smo 15 događaja, a manifestacija je održana u svakom dijelu Mostara, jedno veče je bila i u Nevesinju, a jedno u Banjaluci. Mislim da su Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) 'Prosvjeta' i  Srpsko pjevačko i kulturno-umjetničko društvo 'Gusle' na dostojanstven način obilježili ovaj veliki jubilej", kazala je Bjelica Šagovnović.

Istaknula je takođe kako je ova manifestacija vratila srpsku kulturu u Mostar na mjesto koje zaslužuje.

" Ne samo da smo na dostojanstven način proslavili ime našeg velikog pjesnika nego smo zapravo poslali i pozitivne poruke iz Mostara kroz saradnju s prijateljskim društvima i institucijama. Moram podsjetiti kako smo dio programa organizovali s drugim institucijama kulture poput predstave koju smo radili s tri pozorišne kuće iz Mostara i Banjaluke, zatim izložbe koje smo organizovali s Hrvatskim domom hercega Stjepana Kosače, Centrom za kulturu i slično", navela je Bjelica Šagovnović.

Dodala je kako je kroz manifestaciju prošlo na desetine umjetnika iz više gradova Bosne i Hercegovine i regije.

"Kroz manifestaciju je takođe prošlo na stotine posjetioca i ja zaista mogu biti samo sretna i zadovoljna. Isto tako večeras smo dodijelili 75 stipendija za 75 učenika osnovnih i srednjih škola te studenata. Novac za stipendije prikupili su Mostarci rasuti diljem svijeta koji su željeli stipendirati talentovanu djecu Hercegovine", kazala je Bjelica Šagovnović.

Završetkom 100. Šantićevih večeri poezije, kako je kazala, počinje "Prosvjetina škola srpskog jezika, istorije i kulture".

"To je dopunska nastava koju SPKD Prosvjeta svakog drugog vikenda organizuje za djecu koja u Hercegovačko-neretvanskom kantonu (HNK) ne mogu pohađati nastavu na maternjem jeziku. Interes je svakako velik, to je mjesto gdje se djeca mogu susresti, naučiti svoj jezik, pismo i kulturu, odnosno ono što im nije omogućeno u obrazovnom sistemu HNK-a, gdje se nažalost ne pohađa nastava na srpskom jeziku", navela je Bjelica Šagovnović.

Učenica "Prosvjetine škole" i dobitnica navedene stipendije Sara Vujčić kazala je kako ovu školu pohađa od njenog osnivanja.

"Učimo ono što nam naš obrazovni sistem u Mostaru nije mogao priuštiti, a to su srpski jezik, istorija i kultura. Osim učenja družimo se s vršnjacima i ljudima koji imaju iste interese, a što se tiče stipendije, zahvalila bih se svim donatorima, jer ta stipendija stvarno puno znači", kazala je Vujčić.

Inače, ova manifestacija održavala se u gradu na Neretvi od 6. oktobra, u organizaciji Gradskog odbora SPKD-a "Prosvjeta" i Srpskog pjevačkog i kulturno-umjetničkog društva "Gusle".

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije