Književnost

Svečano zatvoreni "Prolećni Brankovi dani 2019"

Svečano zatvoreni "Prolećni Brankovi dani 2019"
Foto: N.N. | Svečano zatvoreni "Prolećni Brankovi dani 2019"

SREMSKI KARLOVCI - Uručenjem "Velike povelja Brankovog kola" Kseniji Maricki Gađanski za životno djelo u četvrtak uveče, na 195. godišnjicu rođenja Branka Radičevića, u najstarijoj srpskoj gimnaziji u Sremskim Karlovcima, svečano su zatvoreni "Prolećni Brankovi dani 2019", koji su od 15. marta tjalai u organizaciji Brankovog kola.

Ksenija Maricki Gađanski, kako je rečeno ovom prilikom, je prije šezdeset godina završila Karlovačku gimnaziju i pripada redu najčuvenijih đaka ove slavne školske ustanove u Srba, koja traje 228 godina.

"Ovo visoko priznanje, u Spomen biblioteci karlovačke gimnazije, svečano je, kćerki laureatkinje, Ivani Gađanski,  uručio Nenad Grujičić, predsednik Brankovog kola. Sprečena da dođe iz zdravstvenih razloga na svečanost, Ksenija Maricki Gađanski je poslala besedu pod naslovom 'Tri velika svetska umetnika, Ovidije, Mocart, Branko Radičević', koju je pročitala Ivana", saopšteno je iz Brankovog kola, navodeći u saopštenju i detalje eseja laureata Velike povelje.

U svom eseju nadahnutom nezaboravnim osmogodišnjim boravkom i školovanjem u Karlovačkoj gimnaziji, osvetljenim uspomenama iz Sremskih Karlovaca i sa Stražilova, Ksenija, pored ostaloga, piše da se Branko Radičević školovao u uvjerenju da se pjesnik rađa.

"Branko je, kao i Sterija i Crnjanski, počeo pisati stihove na latinskom, sa čim je počelo i moje školovanje, ali su oni, nažalost u našoj večitoj nebrizi, a i neprilikama, izgubljeni. Oni su tada učili latinsku formulu 'orator fit poeta nascitur', da se govornik postaje, ali da se pesnik rađa i to se nije promenilo do danas. Međutim, po mom saznanju, među hiljadama umetnika u svetu tokom nekoliko hiljada godina, izdvaja se nekoliko umetnika drukčijih i važnijih od ostalih", riječi su Ksenija Maricki Gađanski. Kao što, navodi dalje ona, rimska poezija ne može bez Ovidija, austrijska muzika bez Mocarta, tako ni srpska poezija ne može bez Branka Radičevića.

"Oko nove ere, je sam Ovidije zapisao 'quod temtabam scribere versus erat' 'sve što bih pokušao da napišem ispalo bi stih', čega se držao čak i u teškom izgnanstvu. Nije ga slučajno Dante stavljao u red sa Homerom, od koga je po Platonovim rečima učila cela Helada", rekla je u eseju Ksenija Maricki Gađanski, istaknuti srpski helenist, naučnik, prevodilac i univerzitetski profesor.

"Prolećni Brankovi dani 2019", trajali su od 15. do 28. marta u Sremskim Karlovcima i Novom Sadu. Rođendanom Branka Radičevića, sto devedeset petim po redu, kako su saopštili iz Brankovog kola, duhovno je pojačan čin Svečanog zatvaranja njihove proljećne manifestacije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije