Književnost

Svečano zatvoreni "Prolećni Brankovi dani 2017"

Svečano zatvoreni "Prolećni Brankovi dani 2017"
Svečano zatvoreni "Prolećni Brankovi dani 2017"

NOVI SAD - Iskazujući nadu da će Slavonski Brod, rodni grad Branka Radičevića, konačno nadvladati iracionalnu sliku vremena i ponovo podići srušeni spomenik velikom pjesniku srpskog i evropskog romantizma, te vratiti Brankovo ime tamošnjoj osnovnoj školi, Nenad Grujičić, predsjednik "Brankovog kola", svečano je zatvorio "Prolećne Brankove dane 2017".

"Brankovi dani" zatvoreni su na 193. godišnjicu rođenja Branka Radičevića u novosadskoj osnovnoj školi koja, za razliku od one u Slavnoskom Brodu, i danas nosi ime po vječno mladom pjesniku. Grujičić je pred osnovcima u Novom Sadu pričao kako je u Slavonskom Brodu živio Brankov djed Stevan Radičević, dok je pjesnikov otac Todor na rijeci Savi, tadašnjoj granici Austrougarske i Turske, radio kao carinik-tridesetnik.

Grujičić je podsjetio da je Branko iz rodnog mjesta "prognan" početkom posljednjeg rata u Hrvatskoj i BiH, a spomenik njemu u čast srušen je 1992. godine.

Pored Grujičića, o pojavi prve Brankove knjige "Pesme" govorila je književnica Marija Sloboda, urednica "Brankovog kola". Ona je istakla koliko velik značaj je imala 1847. godina za spsku književnost i jezik, kada su se u Beču pojavile i knjige "Gorski vijenac" Petra Drugog Petrovića Njegoša, "Rat za srpski jezik i pravopis"  Đure Daničića i prevod Novog zavjeta Vuka Karadžića.

U ime škole sa Brankovim imenom, lijep program priredili su nastavnici srpskog jezika Zoran Rančić i Dušica Trzin sa talentovanim đacima Stefanom Zurovac, Minom Ristanović, Davidom Popovićem, Reljom Nikolićem, Oliverom Đurić i Katarinom Obrenov. U ime "Brankovog kola" nastupila je i Katarina Popović, pjevačica izvornih srpskih pjesama.

"Mladoliki portret ove tradicionalne prolećne manifestacije, u znaku dana rođenja Branka Radičevića, opet se predstavio kao jedinstven pesnički i kulturni događaj u Srbiji i regionu. Stalno bogaćenje novim i mladim  darovima i talentima predstavlja nezaustavljivu lepotu i snagu života", kazao je Grujičić o upravo proteklim "Prolećnim Brankovim danima".

Za pola godine, najavio je on, započinje 46. "Brankovo kolo", koje će trajati od 8. do 18. septembra.

"Tako će se Brankova lira, po drugi put u godini, festivalski oglasiti u svoj svojoj raskoši i neponovljivosti. To je naša privilegija sa stvaralačkom srećom bez premca'', zaključio je Grujičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije